Mit festenél egy budapesti tűzfalra? Tervezd meg és valósítsd meg!

Színes Város Csoport az idei Art Moments országos, vizuális művészeti fesztivál pályázatot hirdet professzionális alkotóművészek számára egy hetedik kerületi közterületi tűzfal megfestésére. A rendezvénysorozat idén szeptember 5-én indul Budapesten, majd Debrecenben, és Pécsett folytatódik. A fesztivál idén több, mint 2 hónapon keresztül tart majd.  

A pályázat célja, hogy megszólítson minden olyan alkotót vagy alkotó csoportot, akinek felkelti az érdeklődését a téma és a felület, és szakmai kihívásnak tartja, hogy az adott falra valamilyen izgalmas grafikát tervezzen.

A pályázatot szakmai zsűri értékeli. A nyertes pályamű a magas presztízsű szakmai díj elnyerése mellett megvalósíthatja saját alkotását, e mellett pénzjutalom, és szponzori felajánlások gazdagítják még az első helyezettet. A nyertes mellett a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt tervek alkotói is részesülnek nyereményekből, és lehetőséget kapnak további, kültéri falfestésre.

A téma abból ered, hogy a 2013. március 15-ei nemzeti ünnepre azonos címmel megjelent egy kisfilm, amelyben a Slam Poetry Budapest slammerei (az Index videostábjának segítségével) saját költeményeiket adták elő arról, mit jelent nekik a magyarság.

A tűzfalfestés szervezői részben folytatva ezt a kezdeményezést, részben pedig újraértelmezve a tematikát szeretnék a vizuális kultúrán keresztül is megmutatni, hogyan látják ezt a kérdést azok, akik a képző-ipar és alkotóművészet eszközeivel dolgoznak.

A tűzfalak, és a közterületek színesítését legális formában Magyarországon elindító civil kezdeményezés a Színes VárosCsoport a 2008-as ötlet óta több, mint 13 ezer négyzetméter közfalat színesített ki. Ezt a kezdeményezést követően 2010-ben indította el Ocztos István építész az Élő tűzfalak Erzsébetvárosért nevű projektet.

- Nagyszerű érzés látni, hogy immáron egy kisebb csapat is elkezdte követni azt a nemes célt, hogy ,,alulról jövő” kezdeményezőként érdemes tenni azért az országért, amelyet valójában mi, átlag emberek is formálhatunk, ha elegendő ötlettel, és főleg kitartással rendelkezünk ehhez- mondták el a szervezők. A Színes Város tagjai elmondták továbbá, hogy ezt a pályázatot is azért indították el, mert szeretnék, ha egyre több csapat lenne a jövőben, amely a város színesítésével legális formában foglalkozik.

IMG_0206.JPG