Pop-up urbanisztika: felépült Kínában az osztrák Halstatt falu mása

Tavaly nyáron lehetett először arról olvasni, hogy Kína engedély nélkül megépíti az UNESCO világörökség részének minősített 800 éves felső-ausztriai település, Hallstatt pontos mását. Elkészült a nagy mű, igen, ez év júniusának első hétvégéjén át is adták. Ma már két Hallstatt van a a világon: egy Ausztriában az Alpok között egy tóparton, a másik pedig a kínap Guangdong tartományban. A megnyitón  Alexander Scheutz, Hallstatt polgármestere is részt vette és a kulturális kapcsolatok ápolására tett ígéretet Kínában.

Austrian-village-in-China-1.jpg

Szerintem csak az hiányzik a kínai Hallstatt-ból, ami miatt Hallstatt Hallstatt: az identitása. Hiszen önmagában a településszerkezet és az épületek hiteles mása kevés: hiányoznak azok az elemek, amitől igazán településsé válik. Vagyis amint beköltöznek az emberek és elkezdik használni a tereket, perszonalizálni az utcákat és házakat, valódi településsé fog válni, csak onnantól kezdve az övék lesz, nem az osztrákoké. 

Mindenesetre, ha egyszer úgy adódna, hogy repülőre ülnék és elutaznék Budapestre, biztos sok idő lenne, amíg akklimatizálódni tudnék.

(via Index The Pop-up City)

Austrian-village-in-China-2.jpg

Austrian-village-in-China-3.jpg

Címkék: Kína, Hallstatt