Mit tegyünk a városunkban lévő üres, kihasználatlan boltokkal?

Veled is elő szokott fordulni, hogy egy kihasználatlanul álló, üres bolt előtt elhaladva eszedbe jut hogyan lehetne újrahasznosítani? Egy angol kreatív csapat fejébe vette, hogy elindít egy mozgalmat, amelynek célja, hogy arra buzdítsa az embereket, hogy az üresen álló ingatlanokat kihasználják.

A 3space nevet viselő csapat missziója, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ezek az üzletek elérhető erőforrások, amelyek közvetlen szociális kapcsolatok kialakításának engednek teret, valamint hosszútávú rehabilitációs katalizátoraként működhetnek. Céljuk olyan projektek megvalósulásának a segítése, amely közösségi, jótékonysági, közhasznú érdekeket tartanak szem előtt, és amelyek mögött non-profit egyesületek és közösségi szervezetek állnak. 

Sok szempont merül fel ebben a kérdésben, hiszen ha vannak rendelkezésünkre álló terek, akkor azokat használjuk ki, formáljuk magunkévá, alkalmazzuk hasznos célokra, építsük bele a város szövetébe - mint például itthon a romkocsmákat. Ugyanakkor a városképre is nagy hatással van, hiszen az elhanyagolt környezet azt sugallja, hogy nem foglalkoznak a környezettel, egy elhanyagolt környék, amely fölött nincs kontroll. Ahol "bármi megtörténhet", ahol még arra is lehetőség van, hogy adott esetben, heteken-hónapokon-éveken keresztül betört kirakattal álljon egy bolt üresen. Tehát a városhasználók környezeti érzelmeinek alakulásában, a biztonságérzetben és a városképben egyaránt szerepe van az ilyen helyiségeknek. Amellett pedig, hogy az emberek térben való létére és térhasználatára hatással vannak, fontos szempont, hogy olyan részei a város életének, amelyeket érdemes kihasználni. 

Én azt mondom, hogy boltokra fel és használjuk ki mi is az üres üzlethelyiségeinket! Talán a most induló Kezdheted projekt segíthet ebben? Egy próbát szerintem mindenképp megér!