Utcazenéléssel a szabad utcazenélésért

2011. május 17. óta engedélyköteles az utcazenélés Budapesten, de kevés szó esik arról, hogy mi a helyzet azóta.  A korlátozás hatásait érezzük, hiszen sokkal kevesebb utcazenésszel lehet találkozni, mert sokan tartanak a szabályozástól, viszont akik ezt figyelmen kívül hagyva továbbra is a zenének élnek, bizony illegalitásba szorulnak. Kevesen kapnak engedélyt, aki pedig papír nélkül megy az utcára, annak a hatósággal kell szembenéznie. 

A zene az életem része, gyerekkorom óta, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy minden lehetséges fórumon kiálljak mellette. Bár az én életemben csak hobbiként van benne a szaxofonozás, legyen szó akár a zenekarunkról, az El Buerdo Fuello-ról, ami több, mint hat éve a mindennapjaim szerves része, vagy akár a Carl Oh-val történő együttműködésekről. A zene fontos és jó dolog, ami folyamatosan hatással van az életünkre. Befolyásalja a mindennapjainkat, a hangulatunkat, a kedvünket, a gondolatainkat, egyszóval mindent. Az utcazene élhetőbbé és élővé teszi a várost, megállásra készteti az embereket és mosolyt csal az arcukra. Túl azon, hogy a városképre pozitív hatással van, a városba látogatók és a városban élők életét is színesíti.

szutra.jpg

Józsefváros, pontosabban a Szabad Utcazenét Támogatók Romantikus Alakzat megkísérli, hogy összegyűjti a zenekedvelőket és egy zenés demósorozat keretein belül megpróbál hatni a kerületi önkormányzatra, hogy adjanak közterület-foglalási engedélyt utcazenészeknek. A demósorozat három hete kezdődött el és hetente egyszer zenélnek - a Szabó Ervin térről haladnak egyre közelebb a józsefvárosi önkormányzathoz. Eddigi állomások: Mikszáth tér és Lőrinc pap tér. Jövő hétfőn, május 27-én a következő úti cél a Horváth Mihály tér, ahol egy szerenád kíséretében tesznek kísérletet arra, hogy meggyőzzék az önkormányzatot, hogy az utcazene jó és jobbá teszi a várost. Részletek a Facebook eseményben.

szutra2.jpg

"LEGYEN SZABAD AZ UTCAZENÉLÉS!

Ha úgy gondolod, hogy az utcazenétől egy picit jobb kedve lesz az embereknek,
ha úgy gondolod, hogy az utcazenétől lakhatóbb, szerethetőbb lesz a város,
ha úgy gondolod, hogy az utcazené(sz)t nem tiltania, de támogatnia kéne az önkormányzat(ok)nak, ÉS
ha úgy érzed, hogy részvételeddel segítenéd ezt az ÜGYet,
AKKOR GYERE!
ÖNKÉNT ÉS DALOLVA.

Hozzatok hangot, hangszert, gyűjtsünk aláíráSOKAT!

A zenés demonstráció következő állomása május 27., hétfőn 16 órakor lesz a Horváth Mihály téren, ahonnan majd rövid, zenés sétát teszünk az önkormányzatig, s átadjuk a SZABAD UTCAZENÉLÉSÉRT gyűjtött aláírásokat. Add (énekeld) tovább, csatlakozz az fb-n a Szabad Utcazenélést Támogatók Romantikus Alakzatához."

Petíciót is indított a csapat.