"Gondolkodjunk a realitástól elrugaszkodva" - mondta Takeshi Hosaka, japán építész Képzelet című előadásán

unnamed_2.jpgA KÉK „Bubbles from Japan” kortárs japán építészetet bemutató sorozatának köszönhetően a Toldiban tartott előadást február 27-én Takeshi Hosakaa fiatal japán építész generáció egyik tagja. 2012-ben több munkájával nyerte el a Kanagawa Architecture Award-ot, 2013-ban pedig a JIA New generation Award nyertese lett „Daylight House” - „Nappali fény-ház” elnevezésű épületével.

Előadásának címe "Ku u sou" volt, mely magyar nyelven képzeletet jelent. A cím ezért volt ez, mert a tervezés során elengedhetetlen számára, hogy fantáziáját szabadjára engedje. Már az előadása legelején kiemelte, hogy fontosnak tartja, hogy gondolkodjunk a realtástól elrugaszkodva. Mindemellett minden bemutatott ház tervezési folyamatánál hangsúlyozta, hogy fontos a természetes és mesterséges elemek megfelelő mértékű használata, mely legideálisabb esetben egyensúlyban van. Hiszen ilyen esetben jöhet létre az a fajta kölcsönhatás, amely az együttélés elengedhetetlen részét képezi az ember és a környezete között.

Előadása során 2004 és 2014 közötti építészeti alkotásait mutatta be, melyeknek fontos eleme, a "kint" és "bent" különböző kombinációja, valamint a napfény és a holdfény játékával való alkotás. Az ember alkotta világ és a természet egyensúlyának folyamatos keresése áll tervezési folyamatának középpontjában. A természetes és a mesterséges világot találkozása teremti meg házaiban annak a lehetőségét, hogy ez a két komponens hasson egymásra és megtalálják az egyensúlyt. Ebből adódóan a természeti elemek jelenléte is jellemző minden általa tervezett házban.

Az előadás során négy épületet mutatott be: LOVE HOUSE, HOTO FUDO, Daylight House és a jelenleg építés alatt álló SHONAN CHRIST CHURCH. A házak tervezési és építési folyamatának mindegyike végtelenül sok izgalmas dolgot rejt magában, ennek ellenére én most a 2005-ben felépült LOVE HOUSE-t mutatom be. Számomra ez volt az, ami igazán kiemelte az ő egyedi szemléletmódját és az ember-környezet kölcsönhatással kapcsolatos törekvéseit. Valamint a történet nagyon személyes volt, hiszen feleségével ebben a házban élnek. Igazán külöleges volt a saját otthon megteremtésének történetét hallgatni.

Adott volt egy 3x10 méteres telek. Egy olyan lakóövetezben, ahol kétemeletes fa szerkezetű házak voltak. És adott volt a Bibliai teremtéstörténet, melyből Hosaka kivette azokat a szavakat, melyek ebben a kis telekben is jelen vannak, mint például a fény, a nappal és éjszaka, az ég, a növények, az ember, stb. Az előbb említett telekben ez mind benne volt. Ezeket az elemeket lerajzolta (elmondta, hogy a tervezési folyamatban kb. 100-200 vázlat születik) majd fogta és áttette egy "3x10" méteres keretbe. Ebből a képzeletből született meg a LOVE HOUSE. 

n611hto.jpg

Hogyan lehet építészetileg megvalósítani, hogy a legalapvetőbb elemek megjelenjenek egy kis területen?  Egyszerű a válasz. Két emelettel és egy tetőkerttel. Meg egy Hosakai képzeletvilággal. Ugyanis olyan módszereket alkalmazva engedi be a természetet a mesterésegs környezetbe, ami igazán egyedülálló. A napfény és a holdfény adta lehetőségekkel való játék mindamellett, hogy energiatakarékos és alig igényli villamosenergia használatát, vizuális játékot visz az emberek életterébe. A rövid kis felvezető után következzenek a beszédes fényképek, amik igazán be tudják mutatni:

nlzqrdm.jpgnryq1p6.jpgns1fcbk.jpgngfk335.jpgnmgwm9x.jpgnmewic6.jpg

Képek: http://www.architecturenewsplus.com, © Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc. és Masao Nishikawa