"Fákat, parkot a Madách térre!"

Kihirdették a Madách tér átalakítási tervei közül a szavazás győztesét: a díjnyertes terv szerint a parkoló helyére egy szökőkút és egy nagy beton placc kerül. Íme a terv:

madachter.jpg

Pályázat által meghirdetett tervekből nem derül fény a teljes igazságra és arra sem, hogy végleges formájában hogy fog kinézni a Madách tér. Ugyanakkor sok mindenre lehet következtetni belőle.

Az épített és természetes környezet arányából jól láthatóvá válik, hogy hogy a túlsúly nem zöld területek felé hajlik. Kevés park és zöldfelület van Budapesten, különösen a belvárosban. Azon túl, hogy a Budapesti lakosok jelentős része hiányolja a zöldfelületeket a városból, felmerül a kérdés, hogy például a forró nyári napokon ki fogja használni a közteret? A napsütéses nyáron csak annak lesz lehetősége használni a teret, aki beül valamelyik vendéglátóipari egység napernyője alá.

Számomra az hiányzik a leginkább a koncepcióból, hogy nem a köztér használhatóságán van a fókusz. A terv azt mutatja, hogy nincs lehetőség leülni, nincs lehetőség kihasználni a tér adottságait. Nincs lehetőség közösségi élet kialakítására, városi eseményekre, kulturális eseményekre. A közösségi terek legfontosabb pontja az ember-környezet összeillés elmélete, mely szerint az emberekre és az őket körülvevő környezetre egymással kölcsönhatásban lévő tényezőkként kell tekinteni. Ebben az értelemben a környezet fizikai és társas tulajdonságai összefonódnak, tehát elmondható, hogy a társas interakciók fizikai közegben zajlanak és ez fordítva is igaz ezért szociofizikai környezetről beszélhetünk. (Dúll, 1998). Fontos a társas érintkezésre lehetőséget nyújtó helyszínek, vagyis a közösségi terek biztosítása egy város életében. Azon túl, hogy a társadalmi életet elősegítik, másik fontos szerepe, hogy rekreációs térként is funkcionál. Olyan helyként, ahol lehetőség nyílik a a szabadidő kulturált eltöltésére és amely aktív kikapcsolódást eredményez a környezethasználat során. 

Egy civil kezdeményezés szakmai fórumra hívja a lakosságot, amely során tolmácsolni fogja az önkormányzat felé, hogy "FÁKAT, PARKOT A MADÁCH TÉRRE"! A kezdeményezés a Facebookon indult el, ITT lehet csatlakozni.

Bízom benne, hogy sikerül összefogással, valódi részvételi tervezéssel egy olyan javaslatot megfogalmazni az önkormányzat felé, aminek fókuszában a térhasználók, az emberek vannak. Mindenesetre jó látni, hogy megmozgatja az embereket a téma és elindult egy olyan civil kezdeményezés, ami hangot ad a városlakók gondolatainak, érzéseinek és térhasználati szokásainak. Ezzel elkezdődhet egy olyan kooperáció a civilek és a városfejlesztők között, ami akár formálni tudja azt a fajta együttműködést és kommunikációt, ami jelenleg hiányzik.

Péntek délután a Telepen szakmai fórum, november 2-án pedig találkozó a Madách téren! 

Címkék: Madách tér