Rajz állott, most kőhalom: bontják az utolsó budapesti graffitis legálfalat

Sokat lehet morfondírozni azon, hogy a graffiti jó-e vagy sem, hogy épít vagy rombol, hogy hozzátesz vagy elvesz. Mindenesetre én azt gondolom, hogy azok a művészeti tevékenységet, amelyek nem csupán öncélúak, hanem hozzátesznek a társadalomhoz, igenis az utcán (is) a helyük. Ha csak megmosolyogtat, ha csak megállít egy pillanatra... arról nem beszélve, ha valamilyen kérdés vagy gondolat köré épül. Ha lebontják az utolsó legálfalat, akkor vajon ez azt fogja jelenteni, hogy megszűnik a hazai graffitis kultúra?! Vagy csak inkább azt jelenti, hogy bele lesznek kényszerítve az illegális tevékenységbe...?

"Talán nem mind hallottátok, de már bő egy éve azt csiripelték a verebek, hogy a Filatorigátnál lévő legálfal, a város és az ország egyik leghíresebb felülete, wall of fame-je - nekünk csak Fila - záros határidőn belül lebontásra kerül. A gyár helyén, amely körül a fal állt, állítólag lakópark épül majd.

Ennek a folyamatnak az első lépéséhez érkeztünk el ma, munkások kezdtek dolgozni az egyik végén, egy kisebb (rajznyi) része már lebontásra is került. Rajz állott, most kőhalom.

graff.jpgAggodalomra ugyan van ok, de még van időtök elbúcsúzni a faltól, esetleg festeni is rá. A munkások elmondása szerint az egész fal még nem kerül azonnali lebontásra, kis ideje még maradt. Hogy mennyi az a kis idő, azt viszont nem lehet tudni, pár hét, vagy pár hónap lehet maximum.

A fal egyébként majd' 20 évig szolgált felületként a graffiti művészibb vonalának kibontakoztatáshoz, az évek során gyönyörű alkotások kerültek rá az ország graffitis alkotóinak krémjétől. Kíváncsi vagyok, hogy a jelen pillanatban Budapesten alternatíva nélküli legálfal végleges lebontása után kapunk-e majd olyan felületet, amely méltó módon örökölheti a wall of fame titulust a Filától."

Forrás: graff.blog.hu

Címkék: graffiti