Szabadpolcos köztéri könyvtár Belgiumban

A Szent Péter Apátság szőlőskertjében szabadpolcos könyvtárat helyeztek el egy művészeti fesztivál keretein belül. A Gent városában elhelyezett Bookyard névre keresztelt köztéri könyvtár Massimo Bartolini olasz művész alkotása. (via hg.hu)

An-Outdoor-Library-in-Ghent-Massimo-Bartolini-11-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alkotás által újfajta értelmezést nyer a könyvtár fogalma, hiszen a megszokottól eltérő formában és térben áll az emberek rendelkezésére: mindezt a természetbe helyezve, ami az emberek környezeti érzelem szabályozását elősegíti. Fontos, hogy mindennapjaink során legyenek olyan helyek, ahol lehetőség nyílik a szabadidő kulturált eltöltésére, ahol pozitív közérzet biztosított, tehát amely hely aktív kikapcsolódást eredményez a környezethasználat során - pihenésre, munkavégzés képességének hatékony regenerálására szolgáló színtér. A társadalmi érdekeket (szükségleteket) kielégítő magatartásformák hatással vannak az ember pszichés és szociális közérzetének megteremtésére, ami a jóllétünket és a teljesítményünket egyaránt befolyásolja. Ezt a folyamatot nevezzük figyelemrestaurációnak, ami a környezeti érzelem szabályozás egyik alappillére.

An-Outdoor-Library-in-Ghent-Massimo-Bartolini-lead.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„A restauráció egy különleges jellemzőkkel rendelkező környezettel való vizuális találkozás alkalmával mehet végbe: tartalmaznia kell természetes összetevőket, mérsékelten komplexnek kell lennie, valamint kell, hogy rendelkezzen egy hangsúlyos fókuszponttal. Mindezek percepciója elmozdulást hoz egy kedvezőbb hangulati állapot felé, helyreállítja az aktív figyelmet és gátolja a negatív érzelmeket és gondolatokat (Korpela, Hartig, 1996).”

A szabadtéri könyvtár a környező vidék domborzatát követi és inspirálja a látogatót, hogy kiszakadva a hétköznapi rutinokból egy újfajta olvasási élményben legyen része.