Timelapse: egy lelakatolt bicikli 365 napja New York-ban

A Read Peak csapat tavaly egy kísérletet végzett, amikor is kiláncoltak egy teljesen felszerelt bringát NYC egyik forgalmas utcájának biciklitárolójához. Minden nap lefényképezték a bringát és meglepő módon 230 napig érintetlenül állt ott, aztán amint az első alkatrész leszerelték róla, onnantól kezdve nem volt megállás és végül ellopták a kerékpárt. Ez alátámasztja a "törött ablak elméletet" (James Q. Wilson, Georges L. Kelling, 1982), ami a következő: (via Petapixel)

"BV: Mi a törött ablak elmélet?

AH: A városok leromlását tanulmányozó kutatók meg akarták érteni, hogy miért kerüli el a belváros bizonyos részeit szlömösödés, és hogy a közvetlen szomszédság – ugyanolyan demográfiai és ökonómiai adottságokkal – miért válik pokollá, ahová a rendőrök is félnek bemenni. Tudni akarták mi a különbség.

A kutatók csináltak egy tesztet. Vettek egy szép autót, mint pl. egy Jaguár és leparkoltatták New York Dél-Bronx-i részén. Egy rejtekhelyre vonultak vissza és onnan figyelték mi történik. Ott hagyták az autót vagy négy napig és semmi sem történt. Hozzá sem nyúltak. Ekkor odamentek, betörték egy kis oldalsó ablakát és újra elrejtőztek. Nem telt bele négy óra és az autót felfordították, felgyújtották, lecsupaszították – teljesen.

Tovább tanulmányozták a témát és kidolgozták a Törött Ablak Elméletet. Egy ablak betörik egy bérházban, de senki nem javítja meg. Úgy hagyják. Aztán valami más is eltörik. Lehet véletlen baleset, vagy nem, de szintén nem javítják meg. Falfirka jelenik meg. Egyre több sérülés halmozódik fel. Nagyon gyorsan exponenciálissá válik ez a folyamat. A teljes épület leromlik. A bérlők elköltöznek, a bűnözés beköltözik. A játszma elveszett. Mindennek vége." (Forrás HUP)

Címkék: kép, videó, bicikli