Megvannak a szentendrei public art pályázat nyertesei!

Kihírdették a "Megvalósítjuk közös terveinket" című pályázat nyerteseit! A pályázatra olyan pályaművek érkeztek be, amelyek Szentendre belvárosának rehabilitációjára reflektáltak. 

Sajtóanyag

Október 19-én, szerdán délután lezajlott a szentendrei public art pályázat pályaműveinek értékelése. “Megvalósítjuk közös terveinket!” című pályázat célja olyan művészi alkotások támogatása, melyek reflektálnak Szentendre belvárosának a rehabilitációjára. Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft., a pályázat bonyolítója olyan párbeszéd-indító műveket várt a pályázóktól, melyek a város történelmi negyedén belül, az elmúlt időszakban felújításra került helyszínekhez kötődnek és a lakosság különböző szegmenseit vagy akár az idelátogató turistákat véleményformálásra, és pozitív együttgondolkodásra ösztönzik.

A pályázati kiírás szerint összesen bruttó 2,4 millió ft. került szétosztásra legalább öt alkotás között. Összesen 24 pályamű érkezett be, ami a pályázat viszonylag rövid, 3 hetes jelentkezési határidejéhez képest igen jelentősnek mondható. Az ország minden részéből érkezett pályaművek közül, sajnos 3-at a határidőn túli leadás, 1-et pedig a formai követelmények be nem tartása miatt a kiírók és a zsűri kénytelenek voltak kizárni. A formai előírásoknak minden tekintetben megfelelt 20 bennmaradt pályamű közül csaknem 5 órás egyeztetés során sikerült csak a szakmai  zsűrinek  és szakértőinek (Kertész László a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus igazgatója, Vincze Ottó Munkácsy-díjas  képzőművész, Incze Mózes festőművész, Páljános Ervin szobrász- és grafikusművész, Johan Van Dam galériavezető/műgyűjtő a SZAMP képviseletében, Herpai András művészettörténész, Könözsi Szilvia építés-hatóságügyi szakember) egyhangúlag megneveznie azt az 5 pályaművet, melyek megvalósításra kerülhetnek az elkövetkezendő hetek folyamán egészen az év végéig. Kertész László szerint a zsűri munkája azért is volt nehéz, mert megpróbálták egyensúlyban tartani a programban megfogalmazott elvárásokat és az esztétikai minőséget. Pozitívumként értékelte, hogy azoknál a műveknél, amik majdnem 100%-ban megfeleltek a zsűri szempontjainak, még lehetősége nyílt a bírálóknak némi módosítást kérni a pályázótól, látva a pályaművek koncepciójában rejlő lehetőségeket.

A győztes pályaművek címe és beküldői:

1. Pannó -  Bihon Győző (első kép)

2. Zöld információs pont - B-Terv csoport

3. Kontúrok a sötétben - Ungár Fanni és társai

4. Nézőpont - Jassó Sándor és Borbás Péter

5. Sakk - Albrecht Emese

 

Vincze Ottó, a zsűri elnöke megállapította, hogy Szentendrén hosszú előkészületi folyamat után sikerült az első public art pályázatot létrehozni. Szerinte a pályamunkák száma és a minősége magasabb lehetett volna, ha több időt tudtak volna biztosítani a pályázat beadásához. Mindezek ellenére úgy ítéli meg, hogy sikerült olyan színvonalas anyagokat kiválasztani a pályaművek közül, amik valóban érdemesek arra, hogy megvalósuljanak. A zsűri abban egyértelmű konszenzusra jutott, hogy Szentendrén szükséges ilyen típusú pályázatok bonyolítása a jövőben is.

 

A pályaművek egymástól eltérő időpontokban, október 31-től december 31-ig lesznek megtekinthetők Szentendre belvárosában.

A nyertes pályaművek látványtervét és leírását a következő linken tekinthetik meg: http://iranyszentendre.hu/public-art-palyazat

 

A képek nagyobb méretben a Városkommunikáció blog tumblr oldalán megtekinthetőek!