Gördeszkapark épül a Petőfi híd lábánál

Újabb pozitív fordulat a gördeszkások életében: legális gördeszkaparkot kezdett el kiépíteni a Petőfi híd lábánál néhány gördeszkás fiatal. A Zöld Pardon bezárása óta üresen álló placcot végre újraértelmezték és elkezdték használni, mindezt különleges módon. 

101_6436_1331x998.jpg

Deszkás Piknik hívta fel a figyelmemet, hogy Újbuda honlapja adott hírt arról, hogy az önkormányzat és a gördeszkások között hallgatólagos megegyezés történt, miszerint addig szabadon használhatják az üresen álló területet, amíg nem születik döntés a sorsáról. A gördeszkások önmaguk alakították ki a pályát, ők tartják rendben, ők figyelik, ők formálják. Fontos lépés ez a város életében, mert a köztereknek inkluzívnak, befogadónak kell lennie, és ez egy igazán kiemelkedő példa erre. A közterek fontos funkciója, hogy szabadon használhassuk, hogy használjuk ki a város adottságait. Ebben a hallgatólagos együttműködésben mindez megjelenik: egy kihasználatlan terület új értelmet nyer. A felhasználók használják és vigyáznak rá. Lassan itt az ideje, hogy itthon is szabad teret kapjanak a deszkások és hogy betörjön hazánkba is a Skatable Art.

Skateable Art célja, hogy a városi terekben olyan művészeti alkotásokat helyezzenek ki, amelyek a gördeszkások számára megfelelő játékteret biztosítsanak. A hagyományos skateparkoktól eltérően ez a művészeti, kreatív ágazat olyan utcabútorokat és alkotásokat hoz létre, amelyek a városi terek különböző pontjain épülnek bele a városi szövetbe - ugyanakkor egyszerre skatepark-ként is funkcionál, mert egy helyszínen több szobor is el van helyezve.

101_6438_1331x998.jpg

 Fotók: Újbuda honlapja