Dániában található a világ leghosszabb padja

Világrekordot döntöttek Dániában: egy 47 méter hosszú, ívelt világoszöld padot állítottak ki Vangede-ben, a Dan Trallés téren. A padot Dan Turélls emlékére állították, aki 47 éves korában hunyt el. Az alkotás Párizsi ihletésű, mert Turélls egyik kedvenc városa volt és nagyon sokat járt oda. Ez egy hosszú beszélgetős pad, ahol mindenkinek helye van kortól, nemtől, kultúrától és státusztól függetlenül.

A rehabilitált térnek két meghatározó eleme van: egy 28 betűből álló fém szobor, valamint a 47 méter hosszú pad. Az utcai ülőbútor és a köztéri szobor mellett a természetes környezet is megjelenik, ugyanis a pad mögött fák helyezkednek el és a félkörben a szobor mellett egy hatalmas fa. Ennek köszönhetően akár a legnagyobb hőségben is lehet ott ücsörögni, mert a fák megfelelő árnyékot biztosítanak.

A betűkből álló szoborcsoport célja felhívni a figyelmet arra, hogy ez a költők, írók, előadók és nem utolsósorban a társadalom kifejező eszköze. Magába foglalja a dán kultúrát, irodalmat, valamint a társadalmat.Zárójelben megjegyzendő, hogy némi társadalomkritika is meghúzódik a szobor mögött. A szobor "informális szobor", ülőfelületként is szolgál, valamint az általa vetülő árnyékok izgalmas játékot visznek a tér burkolatába. (via Landezine)