Városkommunikáció

2014.már.31.
Írta: jhszjdt Szólj hozzá!

Elköltözött blog a VAROSKOMM.HU oldalra!

varoskomm_logo.jpgA Városkommunikáció blog a varoskomm.hu oldalra költözött és új tartalmakkal jelentkezik. Katt a sárga linkre vagy a képekre.

 

A blog új felületen jelentkezik új tartalmakkal. Az új honlap középpontjában a városkommunikáció területének kutatása és imertetése áll. Ez annyi változást jelent, hogy jobban ráerősítünk a városkommunikáció területére, a megszokott tartalmak mellett megjelenik egy új szakmai vonal is. Emellett a vizualitásra és a saját tartalmak létrehozására is sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk: lesznek városi témákat feszegető infografikák, tematikus kutatások, városkommunikációs vizsgálatok és terepmunkák, valamint több közösségi esemény.

Képernyőfotó 2014-03-31 - 23.12.52.png

VÁROSOM ♥ Közösségi fotó-fa-kiállítás

varosom_kozossegi_foto_fa_kiallitas_cover.jpg

Működhet úgy a város, mint egy művészeti kiállítótér? A válasz nagybetűkkel, hogy igen. A városi életformában és a művészetekben is az emberé a főszerep, ezért gondoltunk arra, hogy ezt a két fogalmat most összekapcsoljuk. Nem kell hozzá más, mint egy köztér, egy fa, néhány csipesz és sok fénykép.

Szeretjük a városi nyüzsgét, a köztéri művészeteket, a színes házfalakat, a kávéházak teraszait, a fűben fekve olvasást, a Dunán átívelő szivárványt és a macskaköves utcákat.Te mit szeretsz a városi környezetben? Mutasd meg egy saját városi fotóddal és légy része egy közösségi kiállításnak.

A Városkommunikáció blog kortárs fotóművészek közreműködésével nyitja meg március 29-én, 16 órakor az első köztéri közösségi fotó-fa-kiállítás, ahol a "street fotó" jeles képviselőinek alkotásával virágzik ki az egyik Március 15. téren álló fa (a Belvárosi plébániatemplom mellett). Ha szeretnéd, hogy a kiállítás megmutassa Budapest igazi pulzáló életét és a valóság visszatükröződése legyen, akkor nincs más dolgod, mint hogy hozz magaddal egy saját fényképet. Amikor már ott állsz a fa előtt, válassz egy olyat, ami tetszik, cseréld ki a sajátodra és utána büszkélkedj a barátaidnak, hogy milyen klassz fotót szereztél.

Legyen Budapestnek egy saját, percről-percre mozgó közösségi köztéri fotókiállítása. 

 

Közreműködő művészek:

Balogh Zoltán [Zoltan Balogh Photography] https://www.facebook.com/zoltanbaloghphotography

Bankó Roland [Hungarian Urban Photography] https://www.facebook.com/hungarian.urban.photography

Deszkás Piknik - https://www.facebook.com/deszkas.piknik

Fonyódi Anita [Kép-tér Blog] http://kep-ter.blogspot.hu/

Glódi Balázs - http://fenyerzekeny.hu

Hlinka Zsolt [Hlinka Zsolt Photography] www.focusgallery.hu

Halász Áron [Hungarian Cycle Chic] www.cyclechic.hu

Juhász Ádám - http://www.flickr.com/photos/adam24

Kalló Péter - http://www.kallopeter.hu/

Kovács Mónika [Szellemkép Szabadiskola] https://www.facebook.com/kovacs.monika

Lachner Ádám [Adam Lachner Photography] https://www.facebook.com/pages/Adam-Lachner-Photography/402517769840449?fref=ts

Mag Veronika [Mag Veronika Photography] www.magveronika.com

Miki 357 - https://www.facebook.com/haromothet

Nagy Anita [CheckMyBudapest Blog] http://checkmybudapest.blogspot.com/

Oláh Gergely Máté [Oláh Gergely Máté Photography] www.olahgergelymate.hu

Polgár András - http://andraspolgarphotos.com/

Pénzes Kristóf - https://www.facebook.com/Chryztoph

Soós Bertalan [LEFOTÓZLAK!] https://www.facebook.com/lefotozlak

Szodorai Regina [Szellemkép Szabadiskola] http://reginaszodorai.com/

Talabér Géza [Geza Talaber Photography] talabergeza.tumblr.com

Tuszinger Károly - www.tuszingerphoto.com

Temesi Ádám [Temesi Ádám Photography] http://adamtemesi.com/


Időpont: 2014. március 29. 16.00

Facebook esemény: ITT!

 

Művészettel a VÁROSKOMMUNIKÁCIÓért!

Budapest100 - Vajon mit mesélnek magukról idén a 100 éves épületek?

bp100-web-logo.pngUtazás a múltba, feltáruló épület-titkok, különleges térélmény, meseszerű történetek és közösségépítés. Ez a Budapest100! Ha érdekel a város egykori és mai igazi arca és története, akkor ezt a programot neked találták ki. A Budapest100, a száz éves házak ünnepe 2014-ben is megrendezésre kerül, április 26-27-énA nyitott házak hétvégéje civilek és önkéntesek együttműködésével hívja fel a figyelmet a rejtett építészeti értékekre és az épített környezetre. A főváros legsikeresebb civil ünnepe 2013-ban nemzetközi elismerisben is részesült, Németországban megkapta a "A legszebb városi ünnep" díját.

A programsorozat keretében lehetőség nyílik arra, hogy megismerjük a százéves lakóházakat és intézményeket. Hogy olyan épületekkel, belső terekkel, lépcsőházakkal és történetekkel találkozhassunk, amelyekkel korábban nem volt lehetőségünk. Hogy megismerjük a százéves házak múltját és életét. Hiszen minden háznak megvan a maga története és ha azok a házak mesélni tudnának... Hogy hogyan születtek meg, kik éltek benne, milyen történetek bújnak meg a kapuk mögött. Lássuk, hogy az épített örökség iránti érdeklődés, az összetartó lakóközösségek és a civil kezdeményezés milyen csodákra képes.

Fedezzük fel és ünnepeljük együtt a 100 éves épületeket 2014-ben is! 

Képek a korábbi Budpaest100 programokról (Képek forrás: BP100 Facebook oldal):

bp100_1.pngbp100_2.jpgbp100_8.jpgbp100_7.jpgbp100_4.jpgbp100_3.jpgbp100_6.jpgbp100_5.jpg


2011 áprilisában az első Budapest100 programot nagy lelkesedés övezte. 50 budapesti épületben látták vendégül az érdeklődőket az ott lakók, dolgozók. A kétnapos rendezvény alatt közel 16 ezren fordultak meg a házakban (lakásokban, műtermekben, padlásokon, iskolákban, színházakban, irodákban, közintézményekben). 2012-ben 60 épület (35 lakóház és 25 intézmény) nyitotta ki kapuit. A látogatók száma közel 17 ezer volt. 2013-ban 50 százéves épület (25 lakóház és 15 intézmény) csatlakozott a programsorozathoz, emellett nosztalgia villamosok idézték fel a 100 évvel ezelőtti hangulatot. A látogatók száma meghaladta a 18 ezret. A százéves épületek bejárása mellett minden évben számtalan, a lakók által önkéntesek segítségével szervezett program is várta a látogatókat, sőt esetenként kisebb épületrészek újultak meg közös munkával a centenárium alkalmából. A városlakók lelkes részvétele arra ösztönöz minket, hogy folytassuk a programot.

A szervezők 

Folyamatosan frissülő hírek a Budapest100 honlapján és Facebook oldalán.

"Gondolkodjunk a realitástól elrugaszkodva" - mondta Takeshi Hosaka, japán építész Képzelet című előadásán

unnamed_2.jpgA KÉK „Bubbles from Japan” kortárs japán építészetet bemutató sorozatának köszönhetően a Toldiban tartott előadást február 27-én Takeshi Hosakaa fiatal japán építész generáció egyik tagja. 2012-ben több munkájával nyerte el a Kanagawa Architecture Award-ot, 2013-ban pedig a JIA New generation Award nyertese lett „Daylight House” - „Nappali fény-ház” elnevezésű épületével.

Előadásának címe "Ku u sou" volt, mely magyar nyelven képzeletet jelent. A cím ezért volt ez, mert a tervezés során elengedhetetlen számára, hogy fantáziáját szabadjára engedje. Már az előadása legelején kiemelte, hogy fontosnak tartja, hogy gondolkodjunk a realtástól elrugaszkodva. Mindemellett minden bemutatott ház tervezési folyamatánál hangsúlyozta, hogy fontos a természetes és mesterséges elemek megfelelő mértékű használata, mely legideálisabb esetben egyensúlyban van. Hiszen ilyen esetben jöhet létre az a fajta kölcsönhatás, amely az együttélés elengedhetetlen részét képezi az ember és a környezete között.

Előadása során 2004 és 2014 közötti építészeti alkotásait mutatta be, melyeknek fontos eleme, a "kint" és "bent" különböző kombinációja, valamint a napfény és a holdfény játékával való alkotás. Az ember alkotta világ és a természet egyensúlyának folyamatos keresése áll tervezési folyamatának középpontjában. A természetes és a mesterséges világot találkozása teremti meg házaiban annak a lehetőségét, hogy ez a két komponens hasson egymásra és megtalálják az egyensúlyt. Ebből adódóan a természeti elemek jelenléte is jellemző minden általa tervezett házban.

Az előadás során négy épületet mutatott be: LOVE HOUSE, HOTO FUDO, Daylight House és a jelenleg építés alatt álló SHONAN CHRIST CHURCH. A házak tervezési és építési folyamatának mindegyike végtelenül sok izgalmas dolgot rejt magában, ennek ellenére én most a 2005-ben felépült LOVE HOUSE-t mutatom be. Számomra ez volt az, ami igazán kiemelte az ő egyedi szemléletmódját és az ember-környezet kölcsönhatással kapcsolatos törekvéseit. Valamint a történet nagyon személyes volt, hiszen feleségével ebben a házban élnek. Igazán külöleges volt a saját otthon megteremtésének történetét hallgatni.

Adott volt egy 3x10 méteres telek. Egy olyan lakóövetezben, ahol kétemeletes fa szerkezetű házak voltak. És adott volt a Bibliai teremtéstörténet, melyből Hosaka kivette azokat a szavakat, melyek ebben a kis telekben is jelen vannak, mint például a fény, a nappal és éjszaka, az ég, a növények, az ember, stb. Az előbb említett telekben ez mind benne volt. Ezeket az elemeket lerajzolta (elmondta, hogy a tervezési folyamatban kb. 100-200 vázlat születik) majd fogta és áttette egy "3x10" méteres keretbe. Ebből a képzeletből született meg a LOVE HOUSE. 

n611hto.jpg

Hogyan lehet építészetileg megvalósítani, hogy a legalapvetőbb elemek megjelenjenek egy kis területen?  Egyszerű a válasz. Két emelettel és egy tetőkerttel. Meg egy Hosakai képzeletvilággal. Ugyanis olyan módszereket alkalmazva engedi be a természetet a mesterésegs környezetbe, ami igazán egyedülálló. A napfény és a holdfény adta lehetőségekkel való játék mindamellett, hogy energiatakarékos és alig igényli villamosenergia használatát, vizuális játékot visz az emberek életterébe. A rövid kis felvezető után következzenek a beszédes fényképek, amik igazán be tudják mutatni:

nlzqrdm.jpgnryq1p6.jpgns1fcbk.jpgngfk335.jpgnmgwm9x.jpgnmewic6.jpg

Képek: http://www.architecturenewsplus.com, © Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc. és Masao Nishikawa

Valentin napi üdvözlőkártyák: így vall szerelmet egy építész és egy urbanista

Ha tudod, hogy a másik szívéhez a városi környezeteket én építészeten keresztül vezet az út, akkor ezeket a valentin napi üdvözlőkártyákat neked találták ki! A PlanningLove.org elkészítette a legötletesebb, legcukibb szerelmes kártyákat, kifejezetten építészek, urbanisták, tájépítészek és közlekedési mérnökök számára, és mindazokéra, akik szeretik őket. 

3eb99783e5785bea998412faf5e9e1ac.jpg5b6588e86611e97f7a86a09c0586ad8a.jpgd88f135a31b4cbd3b270fe53323432b7.jpgb9bf68d2bf00a6f8ee39524ef4b24df5.jpg0b7bb4c71f7e626b12266b17852b465a.jpg

Forrás: Architizer.com

Szájkóder: interaktív kiállítás a szájról olvasásról

A Kontra Klubban február elsején megnyitásra került a hallássérült Puha Andrea Szájkóder- Olvass szájról! címmel létrehozott kiállítása. A kiállított interaktív installációk lehetővé teszik, hogy a látogatók kipróbálják, hogy milyen szájról olvasni. Az egyetemista lány régi álma volt ez a kiállítás. A kiállítás fókuszában a szájról olvasás áll, mint egyetlen eszköz és csatorna, ami összeköt a világgal. Száj nélkül ugyanis nem létezik a kiállító számára a világ. A interaktív elemek mindenki számára kipróbálhatóak, megtudhatjuk, milyen olvasni egy szakállas ember szájáról, hogyan nézünk filmet, milyen nehézségekbe ütközhetünk a hétköznapokban. Olyan élethelyzeteket próbálhatsz ki, melyek számodra nem okoznak problémát, de nekik igen. Olvashatsz szájról többször és többféle helyzetben. Megdöbbenhetsz. Átértékelhetsz. És távozhatsz úgy, hogy egy kicsit megváltozol. A kiállítás után interjú is készül és megismerkedhetünk majd Andrea városi élményeivel, városi környezetekhez való kötődésével, valamint azzal is, hogy siketként hogyan lehet használni a várost.

szajkoder.jpg

Milyen szájról olvasni?

Attól függ, hogy kivel beszélek és mikor. Van, amikor könnyű, ha szépen artikulálnak és jók a környezeti feltételek. De van, mikor nagyon nehéz, ha nem artikulálnak, elfordulnak, rossz a fény, szinte mintha egy kemény szellemi munkát végeznék. Fárasztó. Ha el akarnám magyarázni, a szájról olvasás olyan, mintha könyvből olvasnál, csak betűk helyett szájállásokat kell összeolvasnod.

Mitől interaktív ez a kiállítás?

Attól, hogy aki eljön, nem csak nézelődhet, hanem ki is próbálhatja az installációkat. Bele lehet ülni a székbe, fel lehet tenni a fülest, és megnézhetik a Barátok Köztöt olyan vágott formában, ahogyan egy szájról olvasó látja. Ha elfordulnak, nincs hang, ha összetörik a pohár, akkor nem hallani szintén. Ezzel tulajdonképpen nem csak a tévénézés nehézségeit élhetik át, hanem a hétköznapokét is. Hiszen ott is, ha elfordulnak az emberek, és nem látják a szájukat, nem értik, hogy mit beszélnek, mint ahogyan a pohártörést sem hallják. Nem beszélve arról, hogy az információk is hiányosan jutnak el hozzájuk.

Ez a cél? Hogy az emberek átéljék?

Is. És hogy ezáltal megértőbbek és segítőkészebbek legyenek. Legyen elég információjuk erről ahhoz, hogy tudják, hogyan kell viselkedni, ha olyan emberrel találkoznak, aki szájról

olvas. Jobban ki kellene nyitniuk a szájukat az embereknek. A hallóknak azért, hogy olvashassunk róluk. A hallássérülteknek pedig azért, hogy beszéljenek erről és a jogaikról.

Nem beszélnek róla?

Nem igazán. Sokszor inkább hallgatnak, mert szégyellik vagy belefáradnak. Pedig pont hogy el kell magyarázni, hogy hogyan kell hozzánk viszonyulni, mert a hallók sokszor nem tudják, és ezért alakulnak ki félreértések, ami óhatatlanul is diszkriminációt hoz maga után. De ha beszélünk róla, akkor létrejöhet egy kompromisszumra kész kommunikáció, kapcsolat, barátság vagy munka. Ez pedig azért fontos, hogy egyenrangúak lehessünk a hétköznapokban és a különféle színtereken.

Mi az, amit el kellene mondanunk?

Azt, hogy forduljanak felénk, mert szájról olvasunk. Legyenek velünk türelmesek, artikuláljanak picit jobban, hogy ne álljanak a fény elé, mert akkor semmit sem látunk. Hogy nem vagyunk képesek órákig figyelni, mint ahogyan nagy társaságba sem tudunk bekapcsolódni ugyanúgy mint a hallók. És hogy tisztában vagyunk a jogainkkal.

Azaz jobban ki kell állnunk magunkért?

Igen. Ki kell nyitni a szánkat, mert nem várhatjuk mindig, hogy mások álljanak ki értünk. Nem tartunk még ott, hogy könnyen menjen minden, nekünk kell azt mondanunk, hogy tanulni akarunk, és ahhoz erre meg erre van szükségünk, mert törvény adta jogom van hozzá. Vagy hogy dolgozni akarok, és nem teljesítik jól a feltételek biztosítását. Rengeteg hallássérült van, aki diplomát szerzett, de nem tud elhelyezkedni a kommunikációs nehézségei miatt, vagy ha igen, akkor nagy frusztrációt él meg.

Egy régi álom megvalósulását jelenti ez a kiállítás?

Igen. És az a célom, hogy még jobb minőségben, még nagyobb közönség elé vihessem.

Időpont: 2014. február 1.

Helyszín: Trafó - Kortárs Művészetek Háza, Kontra Klub

Cím: 1094 Budapest, Liliom u. 41.

Program

16:00 – 16:10 – Puha Andrea bemutatja a kiállítást

16:10 – 16:20 - Slam poetry – Basch Péter és Bock Balázs

16:20 – 18:00 – kiállítás megtekintése, sajtókommunikáció

Facebook esemény ITT!

Budapest vidám arca: táncra perdült a főváros Pharrell Williams Happy slágerére

Elég sokat lehetett olvasni az utóbbi időkben Pharrell Williams Happy című slágeréről és a videóklippjéről, melynek különlegessége, hogy Los Angelesben játszódik, és 24 órán keresztül tartA magyar Speedzone Production elkészítette a videóklipp magyar változatát, négy percbe sűrítve, bemutatva, hogyan vigadnak a magyarok. A Budapest belvárosában készült videóban mindenki táncra perdül, legyen szó fűrdőzőkről, BMX-esekről vagy turistákról. Végre láthatjuk, hogy a sok nevezetesség és látnivaló között miként vannak jelen az emberek és milyen bulit tudnak csapni. Egy olyan arcát mutatja be a városnak, amit ritkán látunk - és most nagyon jó látni. Nem elég egyszer megnézni!

Forrás: vs.hu

Urban poetry // Ady Endre: Budapest éjszakája szól a Dirty Flow Club első lemezén


dfc2.jpgA magyar zenei élet karizmatikus figurái álltak össze, hogy egy konceptalbumot készítsenek a szerelem-szakítás jegyében – mindez a közismert és kiváló dobos, Szőcs Gergő vezetésével létrehozott Dirty Flow Club. A szerelem és szakítás témakörét körbejáró albumon helyet kapott Ady Endre: Budapest éjszakája című alkotása is - mely elérhető a Soundcloudon.

„Megfigyeltem, hogy szakítás után mindenkivel nagyjából ugyanaz történik. Mint a gyásznak, ennek is vannak stádiumai. Először benne vagy a szerelemben, minden jó, aztán a szakítás után teljesen kiürülsz, majd következik a düh, az önsajnálat, felnagyítódik az anya szerepe, mert ő az egyetlen nő, akit ilyenkor nem gyűlölsz, aztán elönt az önirónia, végül végleg elgyászolod a szerelmet” – vall a koncepcióról Gergő.

A körülbelül két éve készülő lemez megvalósításában túlzás nélkül a magyar underground színe-java vett részt, hiszen az alaptagok - Szőcs Gergő (dob), Kovács Andor (gitár), dj Mango, Zságer-Varga Ákos (zongora), Bodóczy Undos Zoltán (ének) – mellé csatlakozott a három karizmatikus énekesnő, Alba Hyseni, Hodosi Enikő, Sena, a Jazzékiel-alapító Hegyi Áron, a Qualitons-basszusgitáros Hock Ernő, a színész Horváth Illés, Kollár-Klemencz Gergő, a csellista-zeneszerző Márkos Berci, a groove-maszter Sabák Péter, a hangmérnök-producer-gitáros Sándor Dani, a dobos Somló Dani – csupa ego, csupa zseni.

Lemezbemutató február 12-én az A38-on, infók ITT!

dfc.jpg

#getdowntuesday - új magyar hiphop kulturális mozgalom

#getdowntuesday egy magyar hiphop kulturális mozgalom, melynek keretein belül fiatal táncosok videókat töltenek fel, miközben fővárosunk bizonyos területein improvizálva mutatják meg tudásukat, és ennek kultúrának fenntartható fejlődésébe vetett hitüket.

getdownthuesday.jpg

 

Dunapest - a Duna reggelei fotósorozat #2

2012 őszén ragadt rám az a szokás, hogy reggelente, amikor végigsuhanok a 47-es villamossal a Szabadság hídon, a közepén készítek egy fényképet. Minden reggel izgatottan várom, hogyan ébredezik a Duna és a város. Milyen színekben pompázik, mennyi felhő van fölötte, melyik házra süt rá a napsugár, mennyi hajó cikázik, és hogy egyáltalán milyen újdonságot rejt a főváros reggelente. Egy éve a napi rutinom részévé vált, hogy amikor a hídhoz érek, önkéntelenül nyúlok a telefonomért és onnan kezdődik a napom időszámítása. Lefotózom, mert szép, és mert szeretem. Ilyenkor úgy érzem, hogy összekacsintunk, egymásra mosolygunk és jól indul a nap.

IMG_6057.JPGIMG_6972.JPG992969_543108225732847_1160571200_n.jpg12530_523005587743111_416234782_n.jpgIMG_6697.JPGIMG_6058.JPG580512_480255335351470_983676426_n.jpgIMG_7020.JPG383432_541632589213744_418846790_n.jpgIMG_6441.JPG

unnamed_1.jpg

Köztéri művészettel a szabadságért: háborús övezet és a nyugati művészet ikonjainak találkozása

Tammam Azzam egy fiatal szíriai művész, aki Freedom Graffiti című munkájával vált ismertté. 2012-ben Gustav Klimt Csók című ikonikus alkotását festette egy golyók által szétlőtt damaszkuszi ház falára. Célja, hogy találatokat szenvedett szíriai épületeket állítsa párhuzamba a nyugati művészet ikonjaival és ezáltal hívja fel a figyelmet az országra és mindennapjaira.

"A tragédia és a komédia között húzódó határvonalról szól ez a mű, és arról, hogyan lehet egy ilyen esetben alkotni. Arról a reményről beszél, hogy az emberek úgy is harcolhatnak a háború ellen, ha a szerelemről festenek képeket. Azért került Klimt alkotása a falra, mert mindenki ismeri. A művészi trükk célja a figyelemfelhívás." Mondta el Tammam Azzam egy interjúban. (Forrás: Euronews)

Digitális munkáiból és grafikáiból készített "Én, a szíriai" című kiállítása január 30-ig látható a londoni Ayyam Galériában.

tammamazzam01.jpg

tammamazzam04.jpgtammamazzam02.jpgtammamazzam06.jpgtammamazzam05.jpgtammamazzam03.jpgtammamazzam07.jpgForrás: MyModernMet

"A séta a városi tér költészete" - 16 tézis a sétáról és a költészetről

tumblr_inline_myrnwxoFjK1qbg4st.jpg

1. A séta a városi tér költészete.

2. Ahogy költő ugyanazt a nyelvet használja, mint bárki más, csak másra és máshogyan, úgy a sétáló is ugyanabban a városban mozog, mint a többi járókelő, csak más céllal és másra figyelve.

3. A séták, akár a versek, válogatás és elrendezés útján készülnek.

4. Ahogy a költő is használ ritkán hallott, különleges szavakat, a sétáló is gyakran fordul meg ritkán látogatott helyeken.

5. Ahogy a költészet néha megtisztítja az agyonhasznált szavakat, rámutatva azok eredeti jelentésére, úgy a sétáló is akkor látja igazán a várost, ha észben tartja a helyek és épületek eredeti célját, még ha azóta másra is használják azokat.

6. Ahogy a költőnek hatalmában áll akár teljesen új jelentést adni egy-egy szónak, a sétálóval is előfordul, hogy egyes helyeket teljesen másra használ, mint amire eredetileg szánták.

7. A költő mindig ambivalens viszonyban áll anyanyelvének helyesírási szabályzatával. A jó séta egy kicsit mindig illegális.

8. A nagy versek megváltoztatják a nyelvet, amelyen íródtak. Egy igazán fontos séta maradandó nyomokat hagy a városon.

9. A séta is, a költészet is katasztrófaturizmus: ahogy a költészet ott kezdődik, ahol csődöt mond a hétköznapi beszéd, úgy a sétáló is azokat a helyeket keresi, ahol fölfeslik a város szövete.

10. A soha meg nem valósult, vagy porig rombolt épületek hűlt helyei épp olyan kedvesek a sétálónak, mint a költőnek a kimondatlan és kimondhatatlan.

11. A költészet a nyelv élő emlékezete és lelkiismerete. A séta a városé.

12. A legjobban az értékeli a verset, akinek az anyanyelvén szól. A legizgalmasabb séták mindig a saját szülővárosunkon vezetnek keresztül.

13. Valójában azonban minden vers csak a saját anyanyelvét beszéli, és minden új séta egy teljesen másik városba vezet.

14. A költészet és a séta alapegysége a lélegzet: ritmusát a szavak vagy a lépések adják meg.

15. Ahogy vannak egyszavas versek, egyetlen lépés is lehet séta.

16. Költők és sétálók is gyakrabban néznek fölfelé, mint a többiek.

(D.M.)

 

Forrás: Színvázlatok Tumblr

YBL2014 - Elkezdődött az Ybl Miklós emlékév

A magyar építőművészet egyik legnagyobb alakja, Ybl Miklós születésének bicentennáriumát ünnepeljük 2014-ben. Az emlékévet az Ybl Emlékbizottság szervezi, amely május 21-én tartotta alakuló ülését. A programsorozat megnyitója Ybl születésnapján, április 6-án kerül megrendezésre, életének egyik fő alkotásában, a Magyar Állami Operaházban. Az emlékév az egész országot átfogó eseménysorozattal készül, amelynek célja, hogy a teljes magyar építőművész szakma és a magyar építészet is nagyobb hangsúlyt kapjon 2014-ben. Konferenciák, városi séták, épületlátogatások és sok egyéb program várja az érdeklődőket - melyek már 2013 végén elkezdődtek. Az emlékév tervezett eseményeiről, hátteréről és pontos részleteiről az Ybl2014 honlapon lehet olvasni. Az egyik legismertebb és legnépszerűbb nevéhez fűződik többek közt a Várkert Bazár, a Szent István Bazilika, a Magyar Állami Operaház és a Fővámház.

 

Operaház
 
"Ybl Miklós (Székesfehérvár, 1814. április 6. – Budapest, 1891. január 22.) magyar építész, a 19. század egyik legnagyobb magyar mestere, a historizmus európai jelentőségű képviselője.

Az Ybl név először 1714-ben fordul elő a székesfehérvári kereskedők listáján. Ybl osztrák eredetű családja Klosterneuburgból került Magyarországra, s a XVIII. század elején telepedett le Magyarországon. Ybl édesapja Ybl Miklós, jómódú székesfehérvári kereskedő, a megyei választmány tagjaként a városi kereskedőcéh irányításában is részt vett, édesanyja Eiman Anna. 
1825-től a párizsi Császári és Királyi Polytechnikai Intézetben végezte tanulmányait, 1832-től Pollack Mihály, majd 1836-tól Koch Henrik építész irodájában dolgozott. 1840-ben Münchenbe ment, ahol beiratkozott Királyi Művészeti Akadémiára. 1841-ben Itáliában tett tanulmányutat. Hazatérésekor szembesült a ténnyel, hogy családjának anyagi gondjai adódtak, eladni kényszerültek székesfehérvári házukat.

Fővámház
 
Ybl ezután Pesten próbált szerencsét, ahol Helybeli Polgári Szabadalmas Építő Czéh Mesterei első ízben elutasította építőmesteri folyamodványát. Következő alkalommal, 1843. január 16-án Szepesi Ferenc tanácsnok aláírásával kebelbeli kőműves mesterré jelölték. 
Egy 1841. november 30-án kelt újsághirdetés szerint Pollack Mihály fia, Pollack Ágoston és Ybl Miklós megnyitották az Építészeti Intézetet a pesti Dorottya utcában. 
1845-ben megbízást kapott Károlyi Istvántól, hogy építse át fóti kastélyát, valamint tervezze meg a templomot. Előtte még tett egy látogatást Itáliában tél idején, s utána munkához fogott. Egyhamar Károlyi uradalmi építésze lett. 
1851-ben költözött vissza Pestre, Fóton feleségül vette a grazi születésű Lafite Ida nevelőnőt. 
1860-ben Széchenyi István is Yblt kérte fel hogy cenki birtokára templomot tervezzen, ám a gróf a terveket már nem láthatta meg. Ebben a korszakban készült a Múzeum körúti átjáróház, a jelenlegi Bajcsy-Zsilinszky út 17. sz. alatti bérház a második világháború során elpusztult Nemzeti Lovarda. 
1864-ben megszületett fia, Félix.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély
 
Hamarosan céhtag lett, a romantikus stílusnak búcsút intett, s ezután neoreneszánsz stílusban tervezte épületeit. Ekkortájt épült fel a Bródy Sándor utca 8. alatti Képviselőház, az építkezés 1865. szeptember 11-én kezdődött meg. A ház néhány hónap leforgása alatt elkészült, Ybl pedig elnyerte a Ferenc József-rend lovagkeresztjét. 
1870-ben hozzáfogott a Fővámház megtervezésének, mely elkészülte után számos negatív kritikát kapott. Ney Béla miniszteri főmérnök azonban korszakalkotónak nevezte az épületet.

Ybl Miklós sírja Budapesten. Kerepesi temető: 34/1-1-1. Stróbl Alajos alkotása
 

A Podmaniczky Frigyes az Operaház megtervezésére 1873 szeptemberében meghívásos pályázatot hirdetett meg, melynek pályadíját Ybl terve nyerte el. A kivitelezés 1875 októberében indult, hamarosan Yblt építésvezetőnek nevezték ki. 1878. december 7-én tartották meg a bokrétaünnepet, majd 1884. szeptember 27-én a Bánk bán előadásával nyílt meg az Operaház, melyen a királyi család is részt vett. 
Egyidejűleg a Várkert-bazár megvalósításán is dolgozott (1875-1882), mely olasz, német és francia függőkertek mintájára készült. Belépett a Közmunkatanácsba, 1882-ben megkapta a Lipót-rend lovagkeresztjét, 1885. június 21-én pedig a király a főrendiház tagjává nevezte ki. 
Folytatta a Hild József által tervezett Szent István Bazilika építését is, majd a budai Vár kiépítésén fáradozott. Unokaöccse, Ybl Lajos is segédkezett: ő tervezte a krisztinavárosi szárnyat. Ybl Miklós ezt a művét már nem tudja befejezni, 1891. január 22-én elhunyt."

Forrás: terasz.hu

Helló húsztizennégy, helló városkommunikáció!

A "best of 2013" listák gyártása és a jelen múltjába révedése helyett a Városkommunikáció blog inkább a jövőbe tekint és izgatottan várja, mi minden városkommunikációs eseményt, alkotást, történést, bármit tartogat az új év. Az év vége főként tervezgetéssel telt: újragondolással, ötleteléssel és kreatív tervezéssel.

Sok tekintetben vannak tervek, melyek közül mindegyik a városkommunikáció témájához fűződik. Naná, hogy a bloghoz is! Úgy érzem, fordulóponthoz ér(t) a blog és egyre erősödő identitása kezd kialakulni, melyben egyre inkább körvonalazódik a jövőkép. De ez még csak a mézesmadzag, konkrétumokat még nem árulok el, mert szeretném, ha meglepetés erejével hatna az átalakulás. Tematikus változás nem várható, ugyanakkor lesznek új műfajok, lesznek kiemelt témakörök és vizuális elemek is nagyobb szerepet kapnak. Szeretném, hogy jövőre a környezetpszichológiai vonulat is jobban megjelenjenek az írásokban, úgyhogy számíthattok egy-egy témakörnél mélyebb elméleti háttérre is. Most hirtelen ennyi, a többit döntse el az új év. Szóval hajrá 2014, legyél velünk!

Köszönöm nektek az érdeklődést, az olvasást, a lájkolást és köszönöm, hogy vagytok a blognak és nekem! 

Mindenkinek nagyon boldog új évet kíván a Városkommunikáció blog! BÚÉK!

2014.jpgKép forrása: tumblr

Vigyázat, frissen fagyott utcai művészet: víz-graffiti a téli hónapokra

A háromfős Stiftung FREIZEIT egy berlini székhelyű kreatív csapat, akik művészeti és társadalmi kérdéseket vetnek fel, újraértelmeznek jelentéseket és előremutató vitákat generálnak. Céljuk, hogy gondolatfolyamatokat indítsanak el az emberekben, felhasználva a terek adta lehetőségeket. Az utcát, mint kommunikációs platformot használják, különböző megmozdulásokra, akciókra, közösségi részvételre és mindenféle cserére.

Többek között a víz-graffiti is köztéri projektjeik közé tartozik. A street art effajta természetes megjelenése az utcán igazi kuriózum: a téli hónapokban a legegyszerűbb alkotási forma vízzel és ecsettel festeni a járdára. Természetesen fel kell hívni az emberek figyelmét, hogy "Vigyázat, frissen fagyott utcai művészet, ami csúszós", de megéri lelassítani egy kicsit és a lábunk elé figyelni. 

P1040433.jpgP1040409.jpgP1040417_2.jpgP1040335.jpgP1040017.jpgP1040020.jpgForrás: stiftungfreizeit.com

Budapest Bike Maffia 2. Születésnap és közösségi főzés

Bicikli, összefogás, együttlevés, jó hangulat és adományosztás. Ezek a szavak jellemzik leginkább a Budapest Bike Maffiát (BBM), akik ma ünneplik második születésnapjukat. És miként ünnepelnének, ha nem a rájuk leginkább jellemző módon: közösségi főzéssel, közösségi ételosztással és egy közösségi bulival. A közös főzés után az ételt bedobozolva az utcán élő emberekhez juttatják el. Ha maradt sütid, csokid, cukrod, akármi ami a karácsonyi dínom-dánomból megmaradt, azt is szívesen fogadják, hiszen sokan nagyon örülnének ezeknek a finomságoknak. Szóval aki teheti, csatlakozzon, segítsen, gondoskodjon és utána bulizzon egy jót az ország egyik legklasszabb kezdeményezését kitaláló srácaival - a buli részletei itt találhatóak meg.

bbm.png

Mi is a Budapest Bike Maffia? Magyarország egyik legdinamikusabb növekvő - kerékpáros - civil szervezete, melyet fiatal bringások hívtak életre 2011 karácsonyán. Céljuk az önzetlen segítségnyújtás, rászoruló civilek és intézmények részére, együttműködve területükön már bizonyított és magas szakmai színvonalon működő - kisebb - szervezetekkel is. Utat mutatnak az egymásra figyelés, az empatikusabb magatartás és egy közös, élhetőbb világkép felé. 

Két évvel ezelőtt ez a néhány budapesti fiatal úgy döntött, hogy valami jót fog tenni. Valami olyat, ami új, egyedi és segít rászoruló embereknek, amelynek középpontjában az önzeten segítségnyújtás áll. A bringa adott volt, mellé társult a főzés és ebből jött létre a Karácsonyi ételosztás utcán élő emberek számára. Ami termésetesen csak az első lépés volt, a meghatározó lépés, ami egy összetett folyamatot indított el. Többek között azt, hogy kis idő elteltével a Budapest Bike Maffia (BBM) csapata találkozott a Szimplsokkal és a közös célok és motiváció arra ösztönözte a két csapatot, hogy működjenek együtt. A közösségi együttműködés létrejötte eredményezte azt, hogy a BBM minden piacnapon ott van a Szimpla Kertben, ahol saját vászonszatyraik segítségével népszerűsítik kezdeményezésüket. Emellett természetesen adományaokat is gyűjtenek, hiszen aki szeretne adományozni, az televásárolja a szatyrot a piacon, ellátja némi személyes üzenettel és a BBM által eljuttatja rászorulóknak. Emmellett pedig létrejött a Szimpaüst elnevezésű közösségi főzés prgramja, mely keretein belül minden alkalommal más gasztroblogger főz. Az üstben megfőtt ételért mindenki annyi pénzt adományoz, amennyit szeretne, az összegyűlt pénzből a BBM pedig ételadományt vásárol a rászorulóknak. (Forrás: Zacc Caféblog)

bbm3.jpgbbm4.jpgbbm5.jpgbbm2.jpg

Képek forrása: BBM Facebook oldal

Színes minimál illusztrációk ikonikus filmbéli épületekről

img_1_1385463266_9042dba9144fbcd2f7021278bf26f2cc.jpg

Federico Babina grafikus egy olyan illusztráció sorozatot készített, ami ikonikus filmbeli épületeket jelenít meg. A képek elképzelt, megvalósult történeteket mesélnek el és azáltal, hogy nem csak önmagában helyszínként jelennek meg az épületek, átalakul a szerepük és újabb főszereplőjévé válnak a filmeknek. A valós és kitalált környezetek kereszteződéséből jött létre az "archicine" sorozat, amely a legfontosabb rendezők filmtörténeti mozzanatait és annak helyszíneit rögzítik egy képkockára.

img_2_1385463266_e643ae412b1c914b0ebfa3fae8f75b8b.jpgimg_3_1385463266_1294ea4a70de3c550e1de96cd0a06349.jpgimg_4_1385463266_3aae0f3830e7d8bf92472af95977f842.jpgimg_5_1385463266_f005244d5c6afa46ffc3e27443f7b947.jpgimg_6_1385463266_f3e1ecb4d115466bd1184a1757feaf2c.jpgimg_7_1385463266_811b252bb481326791bf525768913f55.jpgimg_8_1385463266_788ba55e389420d65fadf6e619cf2033.jpgimg_9_1385463266_efe181029986409db4bad766237c46d3.jpgimg_10_1385463266_520b901889e251f860b4b6ad7180bbf1.jpgimg_11_1385463266_c2304b4534723bab009a11ee3040feba.jpgimg_12_1385463266_11d7756c467ba129c41a4b20eae7ef85.jpg

1. rear window directed by alfred hitchcock
2. mon oncle directed jacques tati.
3. the incredibles directed by brad bird
4. moonrise kingdom directed by wes anderson
5. dogville directed by lars von trier
6. the man without a past directed by aki kaurismäki
7. star wars directed by george lucas
8. north by northwest directed by alfred hitchcock
9. the party directed by blake edwards
10. a single man directed by tom ford
11. body double directed by brian de palma
12. zabriskie point directed by michelangelo antonioni
13. the big lebowski directed by joel coen
14. the million dollar hotel directed by wim wenders
15. le mépris directed by jean-luc godard
16. l.a. confidential directed by curtis hanson
17. the fountainhead directed by king vidor

Forrás: designboom.com

14 karácsonyi díszbe öltözött város, a világ minden tájáról

Ahhoz hogy a szeretet ünnepéhez közeledve a karácsony szellemét megteremtsük és láthatóvá is tegyük, szükséges a környzetetünket is feldíszíteni. A díszek, a fények, a dekorációk varázslatos hangulatot tudnak teremteni az otthonokban és az utcán, a városokban is. Azt tudjuk, hogy hazánkat hogyan lepi el lépésről-lépésre az ünnepi hangulat, de vajon Braziliában vagy Indiában hogyan készülődnek?

Ezzel a világválogatással kívánok nagyon Szép Ünnepet minden Kedves Olvasónak!

1. Berlin, Németország

Berlin.jpg

2. Bahia, Brazília

Costa-do-suipe,-Bahia.jpg

3. Párizs, Franciaország

Paris.jpg

4. Trivandrum, India

Trivandrum-India.jpg

5. Peking, Kína

beijing.jpg

6. Beverly Hills, USA

beverly-hills.jpg

7. Nizza, Franciaország

france.jpg

8. Hanoi, Vietnám

hanoi-vietnam.jpg

9. Jeruzsálem, Izrael

jerusalem.jpg

10. New York, USA

nyc.jpg

11. Salerno, Olaszország

salerno-italy.jpg

12. Tokio, Japán

tokyo-japan.jpg

13. Cape Town, Dél-Afrika

cape-town-south-africa.jpg

14. Sydne, Ausztrália

sydney-australia.jpg

Forrás: Mashable.com

Mödling, az osztrák meseváros

Mindig is nagyon közel állt a szívemhez Ausztria. Szeretem nagyon, hogy a természet adta csodák közé beférköznek a városok, kisebb települések, falvak. És megférnek egymás mellett. Elképesztő harmónia van közöttük. Ma elnyerte számomra Mödling a világ legkedvesebb városa címet. Hogy mitől lehet kedves egy város? A méretétől, a színeitől, a formáitól, az őket körülvelő hegyektől, a tisztaságától, a karácsonyi fények adta varázsától. A Bécsi-erdő lankáiban elhelyezkedő kisvárost a 6. évszázadban alapították és szerintem ez a világ egyik csodája.

DSC_0015.jpgDSC_0093-2.jpgDSC_0105.jpgDSC_0106.jpgDSC_1306.jpgDSC_0119.jpgDSC_1299.jpg
DSC_1342.jpgDSC_1331.jpgDSC_0039.jpgDSC_0070.jpgDSC_1322.jpgDSC_1330.jpg

Kihirdették az EUROPAN 12 pályázat eredményeit: a zuglóiak jól járnak

Az EUROPAN Nemzetközi Építészeti és Városépítészeti pályázat 12-es ciklusa a következő lépcsőjéhez érkezett, nyilvánosságra hozták a 2013 tavaszától őszéig lebonyolított EUROPAN 12 pályázat eredményeit. Az 51 pályázati helyszínre 2398 tervező csapat regisztrált Európa-szerte, a beadott tervek száma meghaladta az 1750-et. A pályázaton indított magyarországi területre 26 pályamunka érkezett.

zuglo6.jpg

A francia alapítású, de mára európai szintűvé fejlődött, kétévente megrendezett EUROPAN elsődleges célja, hogy egy európai szintű hálózaton keresztül segítse a települési önkormányzatokat. Az önkormányzatok által kiemelten kezelt, esetenként stratégiai jelentőségű, bonyolult helyszíneikre így friss és előremutató, az adott helyzetet legjobban megoldó városépítészeti/építészeti/környezetrendezési tervek nyerhetőek. A pályázati rendszerbe bekapcsolódó önkormányzatot egy több évre szóló együttműködés keretében kíséri az EUROPAN.  A pályázati részvételre delegált helyszín(ek) tervpályázata után a megvalósításban is elindítja. 

zuglo5.jpg

2013-ben az EUROPAN 12 magyarországi helyszíne a Budapest XIV. kerületében található, Rákos-patak menti zöldfelületi sáv volt. A 2013 március 18-án kiírt pályázat célja olyan helyi, közterületi beavatkozások megalapozása volt, melyek hatására hosszútávon rekreációs funkciókban gazdagodik majd Zugló. A pályázati ciklus lebonyolítása Zugló, Budapest XIV. kerület Önkormányzata szakmai és anyagi támogatásával történt és eredményesen zárult.

A pályázat eredménye 2013. december 13-án került kihirdetésre az www.europan-hungary.hu oldalon, ahol a pályázattal kapcsolatos további információk is elérhetőek. 

zuglo.jpgzuglo2.jpg

Az EUROPAN pályázat szabályaival összhangban a bíráló bizottság két megvétel (runner-up) és egy dicséret díjat (special mention) adott ki a hazai területre.  A pályázat második zsűrifordulójába további két pályamű került. A megvételben részesült egyik pályamunka egy gödöllői tervezőcsapat, Guba Sándor, Besenyei Balázs és Szabó Lilla munkája. Mellettük két francia, egy olasz és egy spanyolországi pályázó csapat tervét ítélte legjobbnak a nemzetközi zsűri.

zuglo8.jpg

MEGVÉTELBEN RÉSZESÜLT PÁLYAMŰVEK:

 • CM063 CHAIN REACTION
  Sándor Guba - HU; Balázs Besenyei - HU; Lilla Szabó – HU; Gödöllő, Magyarország
 • CB574 MANUAL TOWARDS A CLUMSY CITY
  Romain Granoux - FR; Francois Justet - FR; Margaux Minier – FR; Pantin, Franciaország

DÍCSÉRETBEN RÉSZESÜLT TERV:

 • IZ264 TUNE UP, ZUGLO'!
  Alessandra Glorialanza - IT, Eliana Saracino - IT, Orsola Nina Artioli - IT,Francesco Scillieri - IT, Enrica Olita - IT, Antonio Guerrieri – IT; Róma, Olaszország

TOVÁBBI, MÁSODIK ZSŰRIFORDULÓBA JUTOTT TERVEK:

 • DV913 LETTING FLOW
  Claire Dycha - FR; Elsa Renouf – FR; Párizs, Franciaország
 • VD545 „THE RHYTHM OF THE LINE”
  Torres Hector - ES; Munoz Julio - ES; Galian Manuel - ES; Traspaderne Jaime – ES; Madrid, Spanyolország

A pályázat további helyszíneinek eredményei elérhetőek a www.europan-europe.com webcímen.

zuglo7.jpg

Szeszélyes street art romantika São Paulo-ból

Szerelem lengi körbe a teret, ahol a Sao Pãulo-i művész, Alex Senna megjelenik. A szeszélyes fekete-fehér street art illusztrációkban szerelmesek andalognak, kézenfogva ácsorognak, forró csókokkal lepik meg egymást, mely jelenségeket apró szívecskék és madár motívumok kísérnek. Igazán szívmelengető, mosolyfakasztó alkotások!
1_1.jpg9.jpg3_1.jpg5_1.jpg4_2.jpg2_1.jpg10_1.jpg8_1.jpg13.jpg7_2.jpg12_1.jpg6_2.jpg11_1.jpgForrás

Urbanisztika és házimunka: teregess világító ruhacsipesszel a teraszon

Két tervező, Idan Noyberg és Gal Bulka úgy gondolta, hogy egy hétköznapi használati tárggyal dobja fel az utcákat. Napelemes, világító ruhacsipeszeket terveztek, amelyek az utcát éjszakánként megtöltik fényekkel és színekkel. Környezetbarát design színes utcakép, mosolyfakasztó házimunka. 

img_1_1386104229_3e5ee00ef0b33fe28035878cafb53794.jpgimg_4_1386104229_62eee24ee31a03165931906ac3570774.jpgimg_2_1386104229_8a294dcb9ab4eba0dddeb8051a479c9b.jpgimg_5_1386104229_149e18755db290cdac7cd28028a20367.jpg

Forrás: designboom