Városkommunikáció

2021.már.10.
Írta: varoskomm

Kövesd a blogot a facebookon és az instán!

Kedves Látogató!

Ez a felület sajnos már nem üzemel, friss tartalmakért kérlek látogass el a facebook oldalra vagy az instagram oldalra, ahol mindenféle városhoz kapcsolódó izgalmas tartalmakkal várlak.

156076648_3850064508370519_423722317045617516_o.jpg

 

 

 

2019.sze.04.
Írta: varoskomm

A VÁROS MINDENKIÉ – TOP 10 STREET ART ALKOTÁS A RÁSZORULÓKÉRT

Archív bejegyzés - 2015 

Azért szeretem a street art és a graffiti művészetét, mert  társadalmi, gazdasági, politikai, és mindenféle egyéb problémákra nagyon érzékenyen tud reagálni. És úgy gondolom igenis szükségünk van ezekre az érzékenyítő alkotásokra. Van amivel egyet értünk, van amiben más álláspontot képviselünk, de mindenképpen olyan párbeszédeket indít el és olyan párbeszédekre reagál, ami jelen van a mindennapjainkban.

Azt gondolom, hogy az új évben is fontos, hogy  figyelmet szenteljünk a rászorulóknak. Sok lehetőség és sok eszköz áll rendelkezésünkre, hogy segítsük azokat az embereket, akiknek nélkülöznie kell. Legyünk tettre készek, álljunk nyitottan az elesett emberekhez és saját lehetőségeinkhez mérten segítsük őket.

Íme egy kis válogatás azokból a street art alkotásokból, amik fontos üzenetekkel bírnak:

Forrás: http://www.cvltnation.com/street-art-graffiti-as-weapons-of-mass-protest/

Forrás: https://hu.pinterest.com/lynettekramer1/homelessness/

Forrás: http://www.cvltnation.com/street-art-graffiti-as-weapons-of-mass-protest/

Forrás: http://www.stencilrevolution.com/banksy-art-prints/no-future-girl-balloon/

Forrás: http://varoskomm.blog.hu/2013/10/26/a_varos_mindenkie_top_10_street_art_alkotas_a_hajlektalanokert

Forrás: http://varoskomm.blog.hu/2013/10/26/a_varos_mindenkie_top_10_street_art_alkotas_a_hajlektalanokert

Forrás: http://www.cvltnation.com/street-art-graffiti-as-weapons-of-mass-protest/

Forrás: https://www.flickr.com/photos/mord/6137712814

Forrás: http://www.cvltnation.com/street-art-graffiti-as-weapons-of-mass-protest/

Forrás: http://www.cvltnation.com/street-art-graffiti-as-weapons-of-mass-protest/ 

2019.sze.04.
Írta: varoskomm

ELKÉSZÜLT A SZÍNES VÁROS LEGÚJABB ALKOTÁSA: KISZÍNESÍTETTEK EGY TÁVHŐVEZETÉKET

Archív bejegyzés - 2014

 

Új városszínesítő alkotás, Színes Város, 200 méter hosszú csőszakasz, 100 liter festék, új kihívás a köztérszínesítő csapatnak.

„Ez egy rendkívül komplex feladat volt a számunkra, ugyanis a tűzfalfestés, vagy bármilyen eddigi munkánk egészen más műfajt képviseltek, – mondta el Flór Péter, a Színes Város főtitkára – hiszen általában mi tervezünk, és kivitelezünk egyszerre, de itt most a tervezés nem a mi feladatunk volt, hanem a városlakókra bízta a kampányban a FŐTÁV. A nehézséget az okozta eleinte, hogy a 200 méter hosszú csövet még befotózni sem volt egyszerű, márpedig az elengedhetetlen egy rendes látványterv elkészítéséhez. Végül sikerült olyan megoldást találni, amivel a terv központi elemei sem csorbultak nagyon, illetve a kivitelezés színvonala is hozzátett a nyertes koncepcióhoz.”

Ilyen volt (Fotók: Farkas András):

cso5

És ilyen lett:    

 

 

2019.sze.04.
Írta: varoskomm

ÉPÍTÉSZETI GYEREKTÁBOR BUDAPEST VOLT FŐÉPÍTÉSZÉVEL – INTERJÚ BELEZNAY ÉVÁVAL

Archív bejegyzés - 2014

 

Az utcán lépkedve akárhova nézünk, mindenhol épületek vesznek minket körbe a városokban. Folyamatosan kapcsolatban állunk a környezettel, folyamatosan kommunikálunk velük, még akkor is, ha ez nem mindig tudatosul. Egymástól függünk, egymásra hatunk, egymással élünk. Az ember és a környezet. Azok az építészeti elemek, amelyek körülöttünk vannak, mind-mind ritmust hoznak a hétköznapi monotóniába: például a formáikkal, fényjátékaikkal és árnyékmozgásaikkal. Többek közt is fontos, hogy megismerjük és megértsük azt a környezetet, amelyben élünk.

Beleznay Éva várostervező építész, Budapest volt főépítésze létrehozta az Építsünk! Nyári tábor -t annak érdekében, hogy a gyerekek már fiatalon kapcsolatba lépjenek az építészettel, hogy azokat a tereket, amelyekben élünk, saját maguk környezetének éljék meg és alkotóként vállaljanak szerepet benne.

Beleznay Éva, a program szakmai vezetője egy interjú keretében mesél a Városkommunikáció blognak többek közt a tábor hátteréről, szakmai programjairól, a tábor során megvalósuló igazán különleges field art projektről, valamint a gyerekek és az építészet kapcsolatáról.

Juhász Judit: Miről szól a tábor?

Beleznay Éva: Építsünk! nyári táborra 2014. augusztus 10-16 közt kerül sor a Velencei-tó határában, 52 gyermek (10-15 évesek) részvételével.  A tábor törzsét a tavalyi csapat teszi, de a kimaradók helyére barátokat hoznak a gyerekek és a seregélyesi tavaszi projektünkben résztvevők jönnek.

A tábor melletti nádas részen a Duna-Ipoly Nemzeti Park és az iskola által 10 éve épített, de mára lepusztult veremházat építjük újjá a hét folyamán, mely során a gyerekek megismerkedhetnek a hagyományos építési módokkal: vályogfal építéssel, nádfedél készítéssel. A veremházat és kapcsolódó madárlest és előtetőt a helyi madarász egyesület és az erdei iskola résztvevői szabadtéri foglalkozásokra használják. A szél- és napvédelmet biztosító előtető mára teljesen elkorhadt – e helyére új fa- és textilszerkezetet építünk. Két kreatív projektelem is kapcsolódik a heti munkához: a helyszínre figyelmet felhívó „field art/public art” alkotást is létrehozunk, és az erdei iskola területén készítünk ülőalkalmatosságokat, beszélgetőkuckókat.

Szabadidős programjainkban a helyiek segítenek: csónakázást, esti csillagnézést, madárgyűrűzést szerveznek nekünk. A tavalyi tábor tapasztalata, hogy a munka végével elindul a buli, tánc, és ezen a helyszínen sok sportolási lehetőség is van.

J. J.: Milyen programok lesznek a táborban?

B. É.: Sok feladat lesz a héten. Hogy a végére érjünk, kulcskérdés, hogy gördülékenyen haladjanak a részfeladatok, minden csapatnak mindig legyen munkája úgy, hogy egymást ne zavarják. A 8-10 fős csapatokat nevelők kísérik a forgószínpad-szerűen működő feladathelyszínekre, ahol építész önkéntesek, mesterek irányítják a munkát. A csoportok 2-3 órát töltenek egy-egy helyszínen.

  • Vályogfal építés – a megmaradt falrészek elbontását követően a megmaradt faváz szerkezetre vesszőt fonunk, arra tapasztjuk a vályogot
  • Nádfedés – itt is bontani kell a maradékot, majd a helyben aratott náddal fedjük le a hajlékot
  • Faszerkezetű előtető – olyan faszerkezetet terveztünk, hogy a csapatoknak 2-3 elemet kell összeszerelniük (mérés, vágás, fúrás, csiszolás, csavarozás), majd a hét második felében közösen állítjuk fel és illesztjük be a napvédő ponyvákat, rakjuk be a tartószerkezetre támaszkodó padokat
  • Raklap padok – csapatonként 8-10 raklapból kell a csapat által tervezett padokat megvalósítani (tervezés, csiszolás, festés, összeszerelés)

J. J.: Honnan jött a field art projekt ötlete és hogy fogjátok a gyerekekkel megvalósítani?

Az építés mellett fontosnak tartom a kreatív alkotást is. Hazánkban a városokban egyre több “Public Art”, “Land Art” alkotás születik, de a vidéki környezetben még nem sokat láthattunk. A gyerekek lássák, hogy nemcsak a múzeumok falain belül és nemcsak a városokban van helye a művészetnek.

Finnországban nagy hagyománya van a tájban megjelenő szabadtéri kiállításoknak. Néhány éve, amikor észak felé utaztunk, a Highway 5 (E63) út mellett váratlanul felbukkant előttünk Reijo Kela “Hallgatag emberek” (Silent People) alkotása. A finn alkotóművészt felhívtam, aki örömmel hozzájárult, hogy a gyerekekkel a Velencei-tó déli végében létrehozzuk alkotását. Sajnos egyéb programja miatt nem tud eljönni, de várja a képeket. Nagyon izgalmasnak tartom, hogy Reijo Kela sohasem nyilatkozott arról, hogy mit gondolt, amikor alkotta, mit akart kifejezni. Így a gyerekek saját maguk tudják majd értelmezni vagy éppen csak élvezni.

 

J. J.: Milyen módszerekkel ismerteted meg a gyerekekkel az építészetet?

B. É.: A tavalyi táborban – ami Budapesten volt – sokat barangoltunk a városban, és érdekes projektek (pl. Metro, Rácz Fürdő, …) adtak alapot az építészet alapjainak megismertetéséhez. A körülöttünk levő világban levő építészeti elemekre – formákra, fényekre és árnyékokra, hangulatokra, zenére és ritmusra – próbáltam a figyelmüket felhívni. Minden napra jutott egy kreatív alkotás, főleg makettezés.

Idén kilépünk a makettek világából a valóságba. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezek a főleg vidéki és főleg hátrányos helyzetű családokból jövő gyerekek az építés örömét megéljék, kapcsolatba kerüljenek a körülöttünk levő világot alkotó természetes és mesterséges anyagokkal. A közösségépítés, barátságok mellett a tábori építő feladatok a gyermekek jövője szempontjából fontosak lehetnek, hiszen sokuk kétkezi munkával (nem kizárt, hogy az építőiparban) fogja magát és családját eltartani.

J. J.: Miért tartod fontosnak, hogy a gyerekek találkozzanak az építészettel?

B. É.: Mert amúgy is találkoznak, csak éppen nem tudatosul bennük. Belső terekben élünk, külső terekben tartózkodunk vagy haladunk át a napunk folyamán. Ami fontos, hogy ezeket a tereket ne passzívan éljék meg, hanem saját maguk környezetének, amiben és amely alkotásában nekik is szerepük van.

J. J.: Milyen lehetősége van azoknak a gyerekeknek, akik év közben is szeretnének építészeti gyerekprogramokon részt venni?

B. É.: Egyre több építész, múzeumpedagógus, szakember, egyesület foglalkozik a vizuális kultúra területén gyermekprogramokkal. A MÉK által szervezett tavalyi konferencián rengeteg érdekes gyakorlatot ismerhettünk meg. Ezek ott vannak év közben is, ha nem is annyira elterjedtek, mint a kerámiaszakkörök vagy rajzszakkörök. A konferencia honlapján (epitojatekok.mek.hu) azóta is fent vannak az előadók elérhetőségei, honlapjaik.

J. J.:  Mi az, ami Téged elvarázsol egy épületben?

B. É.: A harmónia.

Fotók: http://budapestikalandozasok.blogspot.hu

2019.sze.04.
Írta: varoskomm

LIGET DZSEMBORI BESZÁMOLÓ – EGYÜTT MOZDULT BUDAPEST

Archív bejegyzés - 2014

 

Június 28-án került megrendezésre a Liget Dzsembori jótékonysági rendezvény a Budapest Bike Maffia,Liget Club & Bar és a Városkommunikáció blog szervezésében. Mert hittünk és hiszünk abban, hogy a  összefogással a legmerészebb álmok is teljesühetnek.

Örömünkre szolgált, hogy a Liget Club & Bar felkérésének köszönhetően lehetőségünk nyílt a rendezvény közös megszervezésére. Véletlenek sorozata kellett ahhoz, hogy végre összejöjjön, amire régóta vágytunk mindhárman: hogy különböző identitások találkozzanak és összefogásukkal képviseljék a felelősségvállalást. A felelősségvállalást azért, hogy segítsék a környezetükben nehéz sorban élőket és azért, hogy nyitottságra és összefogásra ösztökélve platformot teremtsenek sokak számára. Így alakul, hogy a közös cél érdekében összefogott három teljesen különböző szervezet, különböző célokkal, különböző szemlélettel, de ugyanazzal a vággyal.

Nagyon örültünk neki, hogy sok vendég vállalta el, hogy szabadidejében, ingyen közreműködjön a program során. Olyan vendégek, akiknek szakmai múltját és jelenjét nagyon nagyra tartjuk. És nem csak mi, hanem az egész ország. Úgyhogy ezúton is szeretnénk tiszteletünket és hálánkat kifejezni nekik.

A dzsembori 10 órakor nyitotta meg kaput, ahol Ocztos István építész, képzőművész tartott habkarton építészeti foglalkozást gyerekeknek. Az egész napos rendezvény egyik meghatározó programja volt az építős, közös, kreatív, elemes játék gyerekeknek, melyhez nem volt másra szükség, mint habkartonra és gombostűre. Szabad építkezés újrahasznosított, 6, 0 cm x 9, 0 cm-re vágott habkarton lapokból, a saját fantáziára bízott formában: készülhet belőle házikó, parkoló, udvar, busz, repülő… Készült is belőle templom, kamion, házak, emberek és még nagyon sok kreatív alkotás. A foglalkozást a “Csináljuk Együtt” szociális, karitatív, társadalmi érzékenységgel rendelkező, gyerekekkel, a városi környezettel  foglalkozó csapat nevében tartotta Ocztos István – mely szervezetileg az “Élő Tűzfalak Erzsébetváros Közhasznú Alapítvány” hivatalos keretein belül helyezkedik el.

 

A rendezvény zászlóshajója a médiakonyha volt, ahol a média munkatársai mutatták be főzőtudományukat a bogrács mellett, mint például a HVG, az átlátszó.hu, a RCKO rádió, a Budapes Bloggerek csapata és a Pesti srácok. Az ételeket egy választott támogatói összegért cserébe vásárolhatták meg a vendégek, ezzel támogatva a Budapes Bike Maffia “Vacsi”, “Válassz egy családot Te is” programját. Készült lecsó, paprikáskrumpli, vörösboros marhapörkölt és sok-sok egyéb finom étel.

A programok között szerepelt még a pop-up bringás közösségi fotófa kiállítás, ahol nem volt másra szükség, mint egy fa, néhány csipeszre és fok fényképre. A Népliget nem volt a legtökletesebb helyszín a fotó-fára, hiszen minden fa olyan magas volt, hogy lehetetlenség volt az ágait elérni. Emiatt egy fotó-fal kiállítás lett: egy borostyánnal körbefuttatot kerítésen kerültek kihelyezésre a képek a Budapes Bike Maffia és a Cycle Chic legjobb fotóiból, melyekből mindenki szabadon válogathatott, aki hozott cserébe egy saját képet és kihelyezte azt.

A nap folyamán volt még design piac a WonderLab jóvoltából, DJ-k és live act-ek: Axim & Liquid (RCKO, Szolfézs); Vida G feat. Vamos Dj (MR2 – Petőfi Dj); Hi (Kolor) & Manek (Toldi); imPro School pres.: AMB, iamyank, Laser Tasilo; Dj Palotai; Nowsound, Fresher and Nodisco pres.: Music Market // Metha, Crez, Erká, Skeam and guest dj: Mar-C.  Ezen kívül volt még slam poetry is (Belányi Öcsi, Bokor Krisztián, Kupa Julcsi, Molnár Péter, Szkárosi Endre) a porondon, ami sajnos rövid ideig tartott, ugyanis legnagyobb sajnálatunkra a hely szelleme azt kívánta meg, hogy hirtelen vége szakadjon. Ezt társszervezőkként sajnálattal vettük, ugyanis egy élvezetes előadás szakadt félbe – de a slammerekkel megbeszéltük, hogy a közeljövőben folytatjuk az együttműködést!

A rendezvény pikantériája, hogy mindenki a közös cél érdekében ingyen vállalta a fellépést, a főzők pedig maguk állják az alapanyagokat. A fellépők és önkénetesek idejüket és energiájukat nem kímélve vállalták az eseményen való részvételet, ami nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény. A rendezvény családiasan, nagyon jó hangulatban telt. Szerencsére az idő is kegyes volt hozzánk és szép napsütéssel ajándékozott meg minket, ami kifejezetten öröm volt a bográcsozós, szabadtéri programokkal teli napon.

A Liget Club & Cafe felkérésének köszönhetően jött létre a rendezvény a Budapest Bike Maffia és a Városkommunikáció blog együttműködésével. A Liget Club & Cafe biztosította a helyszínt és a programokhoz szükséges technikai feltételeket, a Budapest Bike Maffia a két és fél évvel ezelőtt elkezdett civil tevékenységeit folytatta és erősítette, a Városkommunikáció blog pedig a profiljához illő programokkal színesítette az eseményt.

Az eseményből származó bevételt, ahogy az elejétől fogva hirdettük, a Budapest Bike Maffia a “Vacsi”, “Válassz egy családot Te is” program létrehozására fordítja. A program lényege röviden: Egy online mátrixon belül bárki kiválaszthat magának egy családot, akit rendszeresen, vagy alkalomszerűen támogathat egy webes felületen keresztül, így a támogató a támogatottat közvetlenül, átlátható módon segítheti adományával.

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia vezetője elmondta:

“A programon  70.000 forintot gyűjtöttünk össze, amely a VACSI program elindításának, népszerűsítésének és pár hónapos biztos működésének  uszkve a 3%-t fedezi. A maradék 97%-ért ismegdolgozunk, pont úgy ahogy két és fél éve tesszük. Folytatni fogjuk a hasonló rendezvényeket, az adományozó akcióinkat, hiszen
célunk, hogy megvalósíthassuk a programot annak érdekében, hogy még több rászoruló családnak, hatékonyabban tudjunk segíteni.

Nyáron több akciónk lesz, a minden vasárnapi adománygyűjtésünktől, a jótékony bringatúrákon át, a két éve megkezdett közösségi főzésekig és egyéb figyelemfelkető akciókig. Ezeket nyomon lehet követni a Budapest Bike Maffia facebook oldalán”

Köszönjük mindenkinek, aki eljött és támogatta az eseményt!

Hamarosan folytatjuk, ősszel újra találkozunk!

süti beállítások módosítása