NE BIRKALIZÁLÓDJ, VÁLLALD AMIBEN JÓ VAGY! – INTERJÚ HAVASI ZOLTÁNNAL (BUDAPEST BIKE MAFFIA)

Archív bejegyzés - 2014

 

“Ne birkalizálódj! Ne bírálj, ne ítélkezz! Gondolkodj és üzenj!”

Ezekkel a gondolatokkal hívja az embereket szombatra a Budapest Bike Maffia a Batthyány térre, egy köztéri közösségi fotózásra, a “BBM – Megyünk, mint a bir(k)ák!” eseményre. A feladat csupán annyi, hogy el kell menni a Batyira 10:00 – 18:00 között, meg kell fogalmazni magaddal kapcsolatban egy pozitívumot és meg kell osztanod ezt a világgal. A helyszínen egy táblára írják az üzeneted, lefotóznak vele és megmutatják a világnak, hogy igenis jók vagyunk! Kitaláltad már, hogy mit írsz a táblára?

Havasi Zoltánnal, a Budapest Bike Maffia alapítójával beszélgettem arról, hogy milyen céllal szervezték meg a “Megyünk, mint a bir(k)ák” eseményt, hogy mi az a Budapest Bike Maffia, hogy milyen kapcsolata van a városi környezetekkel és Budapesttel, és hogy miként gondolkozik a hazai biciklis forradalomról.

Mikor alakult a Budapest Bike Maffia és mi a mozgatórugója?

“2012. december elején alakultunk. A motiváció alapvetõen egy kellemes este eltöltése volt barátokkal és a bringáinkkal úgy, hogy közben valami jót teszünk Szenteste.

Az ötlet megvolt: készítsünk annyi ételt – fõként szendvicseket -, amit ha körbebringázzuk a belvárost oda tudunk adni azoknak, akik az ünnepet az utcán kénytelenek tölteni. Azaz okozzunk meglepetést és mutassuk meg, hogy gondolunk azokra, akik így kénytelenek túlélni a mindennapokat. Ez sikerült is, viszont közben az igazi meglepetés minket ért, mivel az egyik legfelejthetetlenebb Szentestét töltöttük el így.  Én személy szerint abban a pillanatban éreztem, hogy végre valami igazán hasznos dolgot tettem, és bennem és a többiekben is valami megváltozott. Amit eddig „csak tudtunk”, tettekre fordítottuk és óriási élményben volt részünk.”

Milyen közösségi akciókat szoktatok szervezni?

“Budapesten sajátos módszerrel osztunk ételt rászorulóknak: bringákra pattanunk, körbetekerünk a városban, és a dugig pakolt hátizsákjainkból segítünk jóllakni az utcán élõknek. Ennél az akciónál fontos tehát kiemelni, hogy mi keressük fel õket és nem egy ponton osztunk. Az ilyen városi tekeréseket sok esetben egy-egy közösségi fõzés elõzi meg, ahol elkészítjük és bedobozoljuk a kiszállítandó meleg ételt. Szintén sajátos módszerrel gyûjtünk adományokat minden vasárnap a Szimplakerti Háztáji Piacon. Itt – mivel õstermelõk portékáiról van szó – jó minõségû, egészséges ételeket vagy fõzéshez való alapanyagokat tudunk gyûjteni melyeket még aznap kiszállítunk családokhoz, akiknek  ez többnyire egy-két hétre elegendõ élelmiszer támogatást jelent. Emellett látogatunk állatmenhelyeket, szervezünk kisebb jótékonysági bringatúrákat, vagy akár figyelemfelkeltõ akciókat, flashmobokat is.
Az elmúlt két és fél évben több millió forintra tehetõ annak az adománynak az értéke, amit a BBM önkéntes bringásai összegyûjtöttek és kiszállítottak – mindezt nem pénzért, hanem lelkesedésbõl és tenni akarásból.”

Milyen céllal szerveztétek meg a május 10-i “Megyünk, mint a bir(k)ák!”eseményt?

“Ha ránézünk valakire, képesek vagyunk „rögtönítélő bíróságként” megállapítani, hogy õ ki és mi. Ráadásul sokszor sajnos negatívan közelítünk, azaz elítélünk. Ennek a negatív hozzáállásnak oka lehet  a hibásan belénk oltott versenyszellem, az egyéni frusztrációink, vagy akár az itthon eluralkodó, általánosan rossznak mondható közhangulat is. Az a célunk ezzel az akcióval, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy legtöbbször mi magunk vagyunk, akik rossz oldalról, birkaként bírálunk.
Például, ha egy hajléktalan embert látunk, akkor õt kizárólag hajléktalanként, utcán élõként ítéljük meg, aki „koszos és igénytelen”, vagy – sok esetben tévesen – azt mondjuk rá hogy „alkoholista csöves”. És nem feltételezzük, hogy ennek az embertársunknak megannyi pozitív értékei és készségei is lehetnek.
Ezt a gondolatot fogjuk ezen az eseményen kibontani és a képek segítségével minél többeknek átadni, felhívva a figyelmet arra is, hogy továbbra sem értünk egyet azzal, hogy ezeket az embereket –  az õket érintõ érthetetlen kriminalizálás miatt – bûnözõ elemekként állítják be.”

Miért tartjátok fontosnak, hogy ne csak egy “online kampányt” csináljatok, hanem a város egyik meghatározó közterén tartsátok meg az eseményét és kivigyétek az utcára?

“Az egész akció az utcára lett kitalálva, amit civilek és hajlék nélkül élõk bevonásával bonyolítunk le. Hiszen mindannyian itt élünk, ezeken a tereken jövünk-megyünk, itt találkozunk egymással, sokszor itt is ítélünk elsõ látásra. Nem csak egy online, arctalan és parttalan vitát szeretnénk generálni a témáról, hanem hús-vér emberekkel, személyes tapasztalatokkal hívjuk fel a figyelmet a problémára. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy mindenki, aki eljön május 10-én a Batthány térre, megfogalmaz magáról  egy rá jellemzõ pozitív készséget vagy tulajdonságot, amit mi egy táblára írunk. A táblát az ölébe veszi, majd kattan a fényképezõ. Ezt minden résztvevõvel – különbözõ civilekkel és hajlék nélküliekkel egyaránt – megtesszük közösen. Az akció lényege, hogy amikor ezeket a képeket és videóanyagokat bemutatjuk, mindenkit elgondolkoztassanak és arra ösztönözzenek, hogy kicsit átértékelje magában azt, hogy valójában jó oldalról szemlél-e másokat.”

Mit gondolsz Budapestrõl?

“Szép, gyönyörû, etalon, de mocskos és frusztrált is egyben. Programok tömkelege, a belváros úgy zsezseg, hogy aki nincs hozzászokva ehhez, napokig pihennie az itt ért impulzusoktól. A kultúra itt nem folyik, hanem ömlik és résen kell lenni, hogy mindent fel lehessen dolgozni ami percrõl percre ér.”

Bringásként és lelkes aktivistaként gondolom Budapest minden apró részletét ismered. Ha három dolgot megváltoztathatnál rajta, mi lenne az? 

“Tudom a csapból is ez folyik, de bringásként az utakat. Egyrészt több átgondolt bringautat szeretnék, ahol haladni lehet együtt a forgalommal Ezalatt nem a járdára felkent sárga csíkokat értem, ahol szegény gyalogosnak kell táncolnia a bringásnak pedig kerülgetnie, hanem az autós közlekedésbe integrált ésszerû bringutakra gondolok. Kevesebb kátyút, ami az autósokat éppúgy bosszantja, nekünk pedig konstans kerülgetni kell, ami itt-ott nem veszélytelen mutatvány ha haladni akarsz a forgalomban. És akkor elrugaszkodom: több tiszteletet, több mosolyt, több megértést, empátiát és toleranciát.”

Melyik a kedvenc városod?

“A kisebb városokat szeretem. Ilyen például Szentendre vagy Kõszeg. Szeretem macskaköves utcákat, a zegzugokban található kisebb boltokat, kávézókat vagy épp kocsmákat felfedezni. Külföldön az egyik ilyen kellemes élményem Csehországban, Olmützben volt.”

Mit jelent számodra a bringa?

“A szabadságot. A bringa Budapesten egy forradalmi eszköz lett. És ha rajtunk múlik az is marad.”

Fotók forrása: BBM Facebool oldal