LIGET DZSEMBORI BESZÁMOLÓ – EGYÜTT MOZDULT BUDAPEST

Archív bejegyzés - 2014

 

Június 28-án került megrendezésre a Liget Dzsembori jótékonysági rendezvény a Budapest Bike Maffia,Liget Club & Bar és a Városkommunikáció blog szervezésében. Mert hittünk és hiszünk abban, hogy a  összefogással a legmerészebb álmok is teljesühetnek.

Örömünkre szolgált, hogy a Liget Club & Bar felkérésének köszönhetően lehetőségünk nyílt a rendezvény közös megszervezésére. Véletlenek sorozata kellett ahhoz, hogy végre összejöjjön, amire régóta vágytunk mindhárman: hogy különböző identitások találkozzanak és összefogásukkal képviseljék a felelősségvállalást. A felelősségvállalást azért, hogy segítsék a környezetükben nehéz sorban élőket és azért, hogy nyitottságra és összefogásra ösztökélve platformot teremtsenek sokak számára. Így alakul, hogy a közös cél érdekében összefogott három teljesen különböző szervezet, különböző célokkal, különböző szemlélettel, de ugyanazzal a vággyal.

Nagyon örültünk neki, hogy sok vendég vállalta el, hogy szabadidejében, ingyen közreműködjön a program során. Olyan vendégek, akiknek szakmai múltját és jelenjét nagyon nagyra tartjuk. És nem csak mi, hanem az egész ország. Úgyhogy ezúton is szeretnénk tiszteletünket és hálánkat kifejezni nekik.

A dzsembori 10 órakor nyitotta meg kaput, ahol Ocztos István építész, képzőművész tartott habkarton építészeti foglalkozást gyerekeknek. Az egész napos rendezvény egyik meghatározó programja volt az építős, közös, kreatív, elemes játék gyerekeknek, melyhez nem volt másra szükség, mint habkartonra és gombostűre. Szabad építkezés újrahasznosított, 6, 0 cm x 9, 0 cm-re vágott habkarton lapokból, a saját fantáziára bízott formában: készülhet belőle házikó, parkoló, udvar, busz, repülő… Készült is belőle templom, kamion, házak, emberek és még nagyon sok kreatív alkotás. A foglalkozást a “Csináljuk Együtt” szociális, karitatív, társadalmi érzékenységgel rendelkező, gyerekekkel, a városi környezettel  foglalkozó csapat nevében tartotta Ocztos István – mely szervezetileg az “Élő Tűzfalak Erzsébetváros Közhasznú Alapítvány” hivatalos keretein belül helyezkedik el.

 

A rendezvény zászlóshajója a médiakonyha volt, ahol a média munkatársai mutatták be főzőtudományukat a bogrács mellett, mint például a HVG, az átlátszó.hu, a RCKO rádió, a Budapes Bloggerek csapata és a Pesti srácok. Az ételeket egy választott támogatói összegért cserébe vásárolhatták meg a vendégek, ezzel támogatva a Budapes Bike Maffia “Vacsi”, “Válassz egy családot Te is” programját. Készült lecsó, paprikáskrumpli, vörösboros marhapörkölt és sok-sok egyéb finom étel.

A programok között szerepelt még a pop-up bringás közösségi fotófa kiállítás, ahol nem volt másra szükség, mint egy fa, néhány csipeszre és fok fényképre. A Népliget nem volt a legtökletesebb helyszín a fotó-fára, hiszen minden fa olyan magas volt, hogy lehetetlenség volt az ágait elérni. Emiatt egy fotó-fal kiállítás lett: egy borostyánnal körbefuttatot kerítésen kerültek kihelyezésre a képek a Budapes Bike Maffia és a Cycle Chic legjobb fotóiból, melyekből mindenki szabadon válogathatott, aki hozott cserébe egy saját képet és kihelyezte azt.

A nap folyamán volt még design piac a WonderLab jóvoltából, DJ-k és live act-ek: Axim & Liquid (RCKO, Szolfézs); Vida G feat. Vamos Dj (MR2 – Petőfi Dj); Hi (Kolor) & Manek (Toldi); imPro School pres.: AMB, iamyank, Laser Tasilo; Dj Palotai; Nowsound, Fresher and Nodisco pres.: Music Market // Metha, Crez, Erká, Skeam and guest dj: Mar-C.  Ezen kívül volt még slam poetry is (Belányi Öcsi, Bokor Krisztián, Kupa Julcsi, Molnár Péter, Szkárosi Endre) a porondon, ami sajnos rövid ideig tartott, ugyanis legnagyobb sajnálatunkra a hely szelleme azt kívánta meg, hogy hirtelen vége szakadjon. Ezt társszervezőkként sajnálattal vettük, ugyanis egy élvezetes előadás szakadt félbe – de a slammerekkel megbeszéltük, hogy a közeljövőben folytatjuk az együttműködést!

A rendezvény pikantériája, hogy mindenki a közös cél érdekében ingyen vállalta a fellépést, a főzők pedig maguk állják az alapanyagokat. A fellépők és önkénetesek idejüket és energiájukat nem kímélve vállalták az eseményen való részvételet, ami nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény. A rendezvény családiasan, nagyon jó hangulatban telt. Szerencsére az idő is kegyes volt hozzánk és szép napsütéssel ajándékozott meg minket, ami kifejezetten öröm volt a bográcsozós, szabadtéri programokkal teli napon.

A Liget Club & Cafe felkérésének köszönhetően jött létre a rendezvény a Budapest Bike Maffia és a Városkommunikáció blog együttműködésével. A Liget Club & Cafe biztosította a helyszínt és a programokhoz szükséges technikai feltételeket, a Budapest Bike Maffia a két és fél évvel ezelőtt elkezdett civil tevékenységeit folytatta és erősítette, a Városkommunikáció blog pedig a profiljához illő programokkal színesítette az eseményt.

Az eseményből származó bevételt, ahogy az elejétől fogva hirdettük, a Budapest Bike Maffia a “Vacsi”, “Válassz egy családot Te is” program létrehozására fordítja. A program lényege röviden: Egy online mátrixon belül bárki kiválaszthat magának egy családot, akit rendszeresen, vagy alkalomszerűen támogathat egy webes felületen keresztül, így a támogató a támogatottat közvetlenül, átlátható módon segítheti adományával.

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia vezetője elmondta:

“A programon  70.000 forintot gyűjtöttünk össze, amely a VACSI program elindításának, népszerűsítésének és pár hónapos biztos működésének  uszkve a 3%-t fedezi. A maradék 97%-ért ismegdolgozunk, pont úgy ahogy két és fél éve tesszük. Folytatni fogjuk a hasonló rendezvényeket, az adományozó akcióinkat, hiszen
célunk, hogy megvalósíthassuk a programot annak érdekében, hogy még több rászoruló családnak, hatékonyabban tudjunk segíteni.

Nyáron több akciónk lesz, a minden vasárnapi adománygyűjtésünktől, a jótékony bringatúrákon át, a két éve megkezdett közösségi főzésekig és egyéb figyelemfelkető akciókig. Ezeket nyomon lehet követni a Budapest Bike Maffia facebook oldalán”

Köszönjük mindenkinek, aki eljött és támogatta az eseményt!

Hamarosan folytatjuk, ősszel újra találkozunk!