“KEDVELEM A PULZÁLÓ NAGYVÁROSI ÉLETÉRZÉST” – INTERJÚ FUFAVI LILLA DIVATTERVEZŐVEL

Játékos hangulat, színek és formák jellemzik a hazai divatszakma egyik jeles képviselőjének kollekcióit. Fufavi Lillajátszik az érzékekkel, a hangulatokkal, miközben megeleveníti saját eklektikus stílusjegyeit. Lilla márkaboltja április 12-én nyílt Budapest belvárosában, melynek nyitónapjára egy közösségi fotó-fa-kiállítás ihletésű saját fotó-fát hozott létre a Március 15. téren. A közös szervezésű kiállítás apropóján volt szerencsém megismerkedni közelebb Lillával és munkásságával, amit egy interjú is követett. A ruhák és a kollekciók mellett szó esett természetesen a városi környezetekről, a városi létről, Budapestről és kedvenc városokról is.

fufavi3.jpg

“A Fufavi brand 2007-ben jött létre, egy kósza ötlet volt csupán. Miután már ruhákkal kereskedtem amúgy is az interneten a bécsi egyetemi éveim alatt, gondoltam belevágok egy saját márkába. Akkor még nem tudtam, milyen életre szóló kihívásba fogtam bele. Azóta sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodtam. Én és a ruháim jártunk már különböző bemutatókon és kiállításokon Ukrainától elkezdve, Svájcon át, Japánban és még Kínában is. Izgalmas és sikerélményekkel teli 7 év van mögöttem és természetesen nincs megállás, újabb és újabb célok lebegnek a szemem előtt.”

Mit jelent számodra a tervezés? 

“Ha elmélyülök egy új kollekció megalkotásában, az az időszak a legizgalmasabb számomra. Mindennél jobban motivál napról napra egy-egy új ruhadarabot megálmodni, majd egy az egyben ugyanazt meglátni a valóságban is. A mindennapjaim meghatározó eleme nyitott szemmel járni és magamba szívni a lehető legtöbb formákkal, színekkel kapcsolatos információt.”

fufavi.jpg 

Hogyan viszonyulsz a városokhoz? 

“Városi embernek tartom magam, kedvelem a pulzáló nagyvárosi életérzést. Ugyanakkor fontos számomra, hogy legyenek az életemben olyan helyek, ahova szívesen elmenekülhetek picit. Ezért imádok Zuglóban lakni, ahol ugyan viszonylag közel vagyunk a belvároshoz, mégis kiszakadhatok a nyüzsgésből. Szerencsére van egy kis kertünk is, a középén egy hatalmas diófával, aminek a látványa lenyűgöz, főleg most, hogy lassan újra levelei is vannak.”

 

Mit gondolsz Budapestről? 

“Budapestet a bolt előtt teljesen másképp éltem meg. Ha bejöttem a belvárosba, mindig autóval tettem meg azt, feszülten végig várva a dugókat, stresszel teli parkoló helyet találva, majd aggódva, hogy le ne járjon a parkolóóra. Aztán tavaly novemberben volt egy nagyobb styliszt munkám a Váci utca magazinnak. Két héten keresztül minden nap fel-alá járkáltam a munka miatt a környéken és akkor történt a nagy változás: gyakorlatilag beleszerettem Budapestbe. Itt éltem ugyan addig is, de hirtelen teljesen más érzések kezdtek el bennem mozogni. A Galamb utcára mindenféle dilemma nélkül esett a választásom, ráadásul mindez úgy történt, hogy nem is terveztem boltot nyitni. Csak kíváncsiságból néztem meg egy ingatlanos oldalon, milyen ajánlatok vannak a kerületben. Ez volt az első és egyetlen helyiség, amit megnéztem, majd 2 óra gondolkodás után döntöttem. És azt hiszem a lehető legjobb döntést hoztam meg, mert mióta elkészültek a felújítások és megtellt áruval a hely, azóta bárkivel beszélek és megkérdezi, hogy vagyok, csak egy választ tudok adni: szárnyalok. Minden nap mégélem a várost! Otthon hagyva a kocsit, és azzal együtt minden vele járó stresszt, leszállni a buszról a Ferenciek terén, átsétálni a lélegzeteállító Március 15. téren, megérkezni a saját birodalmamba, majd este távozni a kivilágított Erzsébet híd látványával. Azt hiszem kijelenthetem: egy boldog ember vagyok, Budapesten.

A város olyan fejlődésen megy keresztül, ami határozottan felemeli a legnagyobbak közé. Egy kis „boutique Párizs” van a birtokunkban, olyan csodálatos épületekkel, terekkel és adottságokkal, amit kevés város mondhat el magáról.”

 Városi jelenségek szoktak inspirálni a tervezés során?

“A tervezés során minden inspirálhat, így természetesen a város is.”

 favi2.jpg

Melyik a kedvenc városod?

“Az első olyan város, ami még gyerekkoromban nagy benyomást tett rám az Hamburg volt. Gyönyörű és élhető városnak tartom. Aztán néhány éve nagyon megszerettem Párizst, pedig furcsa mód, mikor elősször jártam ott, egyáltalán nem hatott rám. De pár éve volt ott egy kiállításom, és már egészen más szemszögből néztem rá.

És végül ott van az abszolút kedvenc, Tokyo. Eddig kétszer volt szerencsém egy kis ízelítőt kapni belőle, de garantáltan visszatérek. Izgalmas érzés számomra olyan épületek és emberek között mászkáni, mintha egy másik bolygón lennék. Tokyo ezt az életérzést határozottan adja. Nem mindennapi élmény még a sarki kis boltocskába se bemenni, ahol olyan termékek sorakoznak a polcokon, hogy az embernek egyszerüen foggalma sincs róla, most épp valami édeset vagy sósat vett.”

 Van olyan ruhád, kollekciód, amit egy adott város/épület ihletett? 

 “Tokyo hatlmas hatással volt rám mindkét alkalommal és ez azt hiszem az utazás után született kollekcióim mindegyikén meglátszik.”

 Vannak olyan helyek, városi pontok, amiket szeretsz?

“A Galamb utca 3. most határozottan a kedvenc helyem.”

 

Min dolgozol jelenleg?

“Jelenleg az üzlet népszerűsítése a legnagyobb kihívás, amin dolgozom. Közben pedig sok új dolog került előtérbe, újabb külföldi kiállítás, egy szuper kollaboráció Anna Zaboevaval, a Pleasemachine cipőmárka designerével és természetesen egy új kollekció is tervezés alatt van.”

 Mit lehet tudni a márkaboltról?

“A bolt nyitását egy 4 hónapon keresztül tartó folyamatos munka előzte meg. A berendezés minden kis részlete a saját terveim alapján készültek el. Csodálatos érzés, hogy minden pont olyan lett, ha nem még sokkal jobb, mint elképzeltem. Szeretnék a ruháimmal és a bolt légkörével valami egészen új vásárlói élményt nyújtani. Személyre szabott ruhákkal, különleges részletgazdag darabokkal és nem mindennapi kiegészítőkkel vár minden kedves érdeklődőt a Fufavi Dobozbirodalom.”