Kihirdették az EUROPAN 12 pályázat eredményeit: a zuglóiak jól járnak

Az EUROPAN Nemzetközi Építészeti és Városépítészeti pályázat 12-es ciklusa a következő lépcsőjéhez érkezett, nyilvánosságra hozták a 2013 tavaszától őszéig lebonyolított EUROPAN 12 pályázat eredményeit. Az 51 pályázati helyszínre 2398 tervező csapat regisztrált Európa-szerte, a beadott tervek száma meghaladta az 1750-et. A pályázaton indított magyarországi területre 26 pályamunka érkezett.

zuglo6.jpg

A francia alapítású, de mára európai szintűvé fejlődött, kétévente megrendezett EUROPAN elsődleges célja, hogy egy európai szintű hálózaton keresztül segítse a települési önkormányzatokat. Az önkormányzatok által kiemelten kezelt, esetenként stratégiai jelentőségű, bonyolult helyszíneikre így friss és előremutató, az adott helyzetet legjobban megoldó városépítészeti/építészeti/környezetrendezési tervek nyerhetőek. A pályázati rendszerbe bekapcsolódó önkormányzatot egy több évre szóló együttműködés keretében kíséri az EUROPAN.  A pályázati részvételre delegált helyszín(ek) tervpályázata után a megvalósításban is elindítja. 

zuglo5.jpg

2013-ben az EUROPAN 12 magyarországi helyszíne a Budapest XIV. kerületében található, Rákos-patak menti zöldfelületi sáv volt. A 2013 március 18-án kiírt pályázat célja olyan helyi, közterületi beavatkozások megalapozása volt, melyek hatására hosszútávon rekreációs funkciókban gazdagodik majd Zugló. A pályázati ciklus lebonyolítása Zugló, Budapest XIV. kerület Önkormányzata szakmai és anyagi támogatásával történt és eredményesen zárult.

A pályázat eredménye 2013. december 13-án került kihirdetésre az www.europan-hungary.hu oldalon, ahol a pályázattal kapcsolatos további információk is elérhetőek. 

zuglo.jpgzuglo2.jpg

Az EUROPAN pályázat szabályaival összhangban a bíráló bizottság két megvétel (runner-up) és egy dicséret díjat (special mention) adott ki a hazai területre.  A pályázat második zsűrifordulójába további két pályamű került. A megvételben részesült egyik pályamunka egy gödöllői tervezőcsapat, Guba Sándor, Besenyei Balázs és Szabó Lilla munkája. Mellettük két francia, egy olasz és egy spanyolországi pályázó csapat tervét ítélte legjobbnak a nemzetközi zsűri.

zuglo8.jpg

MEGVÉTELBEN RÉSZESÜLT PÁLYAMŰVEK:

 • CM063 CHAIN REACTION
  Sándor Guba - HU; Balázs Besenyei - HU; Lilla Szabó – HU; Gödöllő, Magyarország
 • CB574 MANUAL TOWARDS A CLUMSY CITY
  Romain Granoux - FR; Francois Justet - FR; Margaux Minier – FR; Pantin, Franciaország

DÍCSÉRETBEN RÉSZESÜLT TERV:

 • IZ264 TUNE UP, ZUGLO'!
  Alessandra Glorialanza - IT, Eliana Saracino - IT, Orsola Nina Artioli - IT,Francesco Scillieri - IT, Enrica Olita - IT, Antonio Guerrieri – IT; Róma, Olaszország

TOVÁBBI, MÁSODIK ZSŰRIFORDULÓBA JUTOTT TERVEK:

 • DV913 LETTING FLOW
  Claire Dycha - FR; Elsa Renouf – FR; Párizs, Franciaország
 • VD545 „THE RHYTHM OF THE LINE”
  Torres Hector - ES; Munoz Julio - ES; Galian Manuel - ES; Traspaderne Jaime – ES; Madrid, Spanyolország

A pályázat további helyszíneinek eredményei elérhetőek a www.europan-europe.com webcímen.

zuglo7.jpg