Tűzfalrehab: Rejtő Jenő pincérét festette a MikaTivadar Mulató oldalára a Színes Város

A Színes Város Csoport és a városi legendák szakértője, az urbanlegends.hu 2012 végén országos szavazást indított. A szavazásban három témához kapcsolódó városi legenda grafikai látványterve versengett egymással. A cél az volt, hogy kiderüljön: melyik legenda kerüljön fel a belvárosi Mika Tivadar Ház tűzfalára. Nikola Tesla, és Füttyös Gyuri mellett a nyertes történet Rejtő Jenő életéhez kötődik: a legenda szerint ugyanis az író a Japán kávéházban a soraival fizetett a pincéreknek, amikor elfogyott minden pénze. A szakértők szerint azonban ilyen aligha fordulhatott elő, mivel Rejtő soha nem adott ki a kezéből részleteket, csak egészben mutatta be a történeteit.

rejto.jpg

A 300 négyzetméteres tűzfal munkálatai 5 napig tartottak. A kivitelezést Stark D. Zoltán, és Medgyesy Nikolett végezték.

A Színes Város Csoport további erzsébetvárosi tűzfalakat is kiszínesít ebben az évben. A Rumbach Sebestyén utcában több, mint 1300 négyzetméter falfelület színesedik ki, együttműködésben a Hybrid Art nevű formációval, amely az Art Moments szervezője, illetve további helyszínek várhatók a Kazinczy utcában, és az Akácfa utcában is. A saját ötletek alapján dolgozó csapat Magyarországon elsőként 2012 elején kezdte el szervezni a tűzfalak szponzorációját. Ezzel összesen legalább 6-8 helyszín öltözik színes köntösbe 2013-ban a VII. kerületben. A 2009 ben alakult csoport eddig 9 budapesti kerületben, és több vidéki nagyvárosban dolgozott, várakozásaik szerint idén túllépik a 16ezer négyzetméternyi kiszínesített falfelületet is.

A szervezet 2013-tól egy úgynevezett kurátori rendszer segítségével választja ki a falakra felkerülő alkotásokat. A kurátori rendszer azt jelenti, hogy részben szakmai zsűri választja ki a legjobb terveket, és ezt követően, elektronikusan fog szavazni a közönség.

Budapestet szeretnénk felhelyezni a világ urban art térképére –mondta el Flór Péter, a csoport képviselője-, ahogy például Lengyelország a világ élvonalába tartozik ezen a téren, viszont ehhez még rengeteget kell dolgozni, de ez az ország tele van tehetséges emberekkel, akiknek nem illegálisan kéne összefirkálnia a városi közfalakat, hanem ha valakinek alkotási vágya van, akkor tervezzen, mi pedig segítünk megteremteni minden hátteret. Ezért dolgozták ki a kurátori rendszert- tette hozzá a Színes Város főtitkára-, és azért, hogy maguk a városlakók is beleszólhassanak abba, milyen legyen az a város, ahol élnek.