Gördeszkázási tilalom? Eljött a Skatable Art ideje!

Épp most olvastam az Offline-on, hogy új rendeleteknek köszönhetően a Várnegyedben szigorítva lesznek a köztér térhasználatának lehetőségei. Ebbe többek között beletartozik a "nem rendeltetésszerű" használat, mint például a műtárgyakon, emlékműveken, szobrokon, lépcsőkön, szökőkutakon való gördeszkázás. Bár én magam nem gördeszkázom, mégis "megmosolyogtat" a szabályozás. Egyetértek azzal, hogy a a műtárgyak és az emlékművek ne a gördeszkások eszközei legyenek, hiszen köztéri képzőművészeti alkotásként szolgálnak. Ha bemegyünk egy múzeumba, ott sem használjuk más funkcióra a kihelyezett alkotásokat. Viszont az meglep, hogy ezt rendeletbe kell foglalni - azt gondolom, hogy az alap attitűdbe a gurulni-és trükközni vágyás, a krúzolás tartozik bele, nem pedig az emlékművek "szétdeszkázása".

Viszont felmerült bennem a kérdés, hogy ha tiltva van a gördeszkázás, akkor lehetőséget kell nyújtani azok számára, akik ezt a sportot űzni szeretnék. Azt gondolom, hogy ha más lenne a sorrend, akkor a gördeszkások részéről is más lenne a hozzáállás: ha lennének alternatívák, utána lehet következetesnek lenni, de amíg nincsenek biztosítva a megfelelő körülmények, addig nem. Vannak országok, ahol az iskola udvarokon skate parkok vannak, Budapesten pedig egyre több helyen nem lehet deszkázni. Vagy lehet, hogy csak eljött az idő, hogy itthon is teret hódítson a Skateable Art mozgalom? A Skateable Art célja, hogy a városi terekben olyan művészeti alkotásokat helyezzenek ki, amelyek a gördeszkások számára megfelelő játékteret biztosítsanak. A hagyományos skateparkoktól eltérően ez a művészeti, kreatív ágazat olyan utcabútorokat és alkotásokat hoz létre, amelyek a városi terek különböző pontjain épülnek bele a városi szövetbe - ugyanakkor egyszerre skatepark-ként is funkcionál, mert egy helyszínen több szobor is el van helyezve.

Azt gondolom, hogy a köztereknek inkluzívnak, befogadónak kell lennie. Elméletileg a közterek azért vannak, hogy szabadon használhassuk, hogy használjuk ki a város adottságait. Az új rendelet értelmében akkor ezek szerint várható, hogy a közeljövőben elkészüljön egy skate park, nemdebár?! Szerintem egy város akkor tud igazán kölcsönhatásban élni a társadalommal, hogyha azokat az igényeket elégíti ki, amire a városhasználók vágynak. Ha sokan szeretnének gördeszkázni, akkor olyan megoldást kell találni rá, amely többek érdekeit és igényeit figyelembe veszik. Külföldön már sok működőképes minta van, lehet, hogy érdemes lenne ezeket tanulmányozni és átvenni. Nem lehet, biztos. 

A Skateable Art tökéletes megoldása annak, hogy egy köztéri művészeti alkotás hogyan lehet multifunkcionális: egyszerre nyújthat funkcionális-és esztétikai élményt. Egy olyan kezdeményezés, amely figyelembe veszi, hogy a városi tereket sokféle ember használja, sokféleképpen. 

Címkék: budapest, gördeszka