Emlékállítás lebontott józsefvárosi lakóházaknak

A Ludwig Múzeum facebook oldalán egy érdekes programot találtam. Önkénteseket keresnek egy józsefvárosi tűzfalfestés projekthez. A projekt célja, hogy a városrészből eltűnt lakóházaknak emlékművet emeljen. Azon túl, hogy a köztéri művészetek a városképen sokat segítenek, ez most egy olyan esemény ami sok kérdést magában hordoz. A lebontott lakóházak és történeteik meddig maradnak benne a város szövetében? A kollektív emlékezet vizuális megjelenítése miként hat a városlakókra? A helyidentitás megerősödésében mekkora szerepe van egy ilyen mélyen gyökerező projektnek? Aki elmegy segíteni, az lehet, hogy választ kap ilyen és ehhez hasonló kérdésekre.

 falfestés.jpg

Önkénteseket keresünk Orosz Richárd és Türkoglu F. Ipek Nefelejcs c. józsefvárosi tűzfafalfestés projektjéhez. A fal alapozásában és a festés dokumentálásában okt. 10-13. között várunk segítséget. Lehet jelentkezni fél napra is! Jelentkezés: ludwiginzert@ludwigmuseum.hu, + 36 20 2549976 

Orosz Richárd és Ipek Türkoglu / Merge Invisible: Nefelejcs
Köztéri murália 
A program helyszíne: VIII. kerület, Kisfaludy u. 14.

A street art-os hátterű Orosz Richárd (1000%) és a designerként elismert Ipek Türkoglu közös projektje a városrészből eltűnő lakóházaknak emel emlékművet. Céljuk, hogy az elbontott épületek, lakóik és történeteik ne merüljenek feledésbe, ezért egy immáron üres telekkel szomszédos, a bontás jeleit gyakran magán viselő tűzfalra terveznek a korábbi ház kontúrjait követő muráliát. Levéltári kutatással, valamint az elbontott ház egykori lakóival készített interjúk alapján a művészek feltérképezik a korábbi épület történetét, a hozzá fűződő személyes emlékeket, az egykori lakások berendezését, belső kialakítását, majd mindezek alapján egyszerű és puritán képi világot hoznak létre. 

A falfestmény elkészítését két szemszögből közelítik meg. SZOMSZÉDOK címmel a lakóktól kapott információk alapján, az elbontott épület tűzfalon hagyott körvonalát követve megfestik a ház egykori metszetét, a benne lévő lakásokat, az emlékek alapján felidézett berendezésekkel, a lakók történeteiből inspirálódó életképekkel, jelenetekkel. SZÁMSOROK címmel a ház és az ott lakók történetét absztraktabb módon ragadják és örökítik meg. A kutatás és az interjúk alapján statisztikákat gyűjtenek, és ezeket a mindennapi életet játékosan leíró, ám egyúttal érdekes és meglepő elemzéseket festik fel a ház falára, így állítva emléket az egykor ott zajló életnek.

Időpont: ma 10.00 - csütörtök 17.00

Forrás: Ludwig Múzeum Facebook oldal! Esemény meghívó itt!