Fedezd fel a Lottóház titkait!

A PLACCC Fesztivál keretein belül rengeteg érdekes programmal találkozhatunk. A programok helyszínspecifikus köztéri produkciókat mutatnak be, amelyek újszerű élményt nyújtanak a városlakóknak. A korábbiakban már bemutattam a Városi játéktervező workshop programját, amelyet berlini művészek együttműködésében jön létre. 

Nézzünk egy magyar csoportot, akik szintén nagyon izgalmas programlehetőséget biztosítanak számunkra: egy fiatal képzőművész páros, Laki Eszter és Nagy Szilvia ötletéből jött létre a Lottóház projekt, ami betekintést nyújt a Lottóházak történeteibe, emlékeibe, érdekességeibe, elsősorban mint egy korspecifikus lenyomat.

A megnyitó szeptember 25-én lesz, 17h-tól. Az esemény megnyitóján Pelsőczy Petra: Játék a tér című dokumentumfilmje kerül levetítésre. Az alkotás az 1958 és 1968 között épült Lottóházak keletkezéstörténetét mutatja be. A film egyaránt bemutatja a Lottóházakat és lakóit, akik egykori nyertesként költözhettek a lakásokba.

Sajtóanyag

Különleges lakóépület kapui nyílnak meg a nagyközönség előtt Budapesten szeptember 23. és október 2. között az idei PLACCC Fesztiválon. Egy fiatal képzőművészeti alkotópáros felpezsdíti az életet az egyik Lottóházban, amelynek első lakói szerencsejátékon nyerték a lakásaikat. A fesztivál alatt játékos időutazás, kiállítás, tárlatvezetés és filmvetítés várja a látogatókat. PLACCC – Művészet máshogy, máshol. 

Ha egy találó képpel szeretnénk jellemezni Magyarország hétköznapjait az 1950-es évek végén, akkor az minden bizonnyal a Gazdálkodj okosan! nevű társasjáték berendezett papírlakása lenne. A játék ötletét a valós társadalmi helyzet ihlette. A háború és a forradalom alatt romba dőlt házak helyén rohamtempóban húzták fel az új épületeket, de a dinamikusan átalakuló főváros még így is alig tudott eleget tenni a növekvő lakásigényeknek. A hiánygazdaság enyhítésére a lottósorsolások 1957-től lakás- és tárgynyeremény-sorshúzással egészültek ki. A szocreál stílusú lottóházak alig egy év alatt épültek fel, nem ritkán a régi polgári társasházak közötti foghíjtelkeken. A lakásokba egyszerre költözhettek be a szerencsés nyertesek, és közülük többen azóta is ott élnek. 

 

Budapesten az egyik kevésbé ismert lottóház a Múzeum körút 9. szám alatt található. Az idei PLACCC Fesztiválon szeptember 23. és október 2. Laki Eszter képzőművész és Nagy Szilvia kulturális antropológus felpezsdíti az életet a házban a lakók segítségével.  A vendégek bejárhatják az épület számos terét a pincétől a mosókonyháig, és mindenhol valamilyen művészeti élmény várja őket. Az installációk részben a lottóházak társadalmi szerepéről mesélnek a lakók személyes és kollektív emlékein keresztül, másrészt a ház építészeti adottságait igyekeznek hangsúlyozni. A PLACCC Fesztivál alatt „hangpiknik”, filmvetítés, kiállítás, tárlatvezetés és közös lottójáték várja a látogatókat. A Lottóház programjai ingyenesek. 

Címkék: programajánló