Városi játéktervező workshop Berlinből

Ha kíváncsi vagy hogyan válik a fővárosi Nyugati tér környéke egy nagy játszótérré, akkor szeptember 23. és október 2. között látogasd meg az aluljárót. A PLACC Fesztivál keretein belül hazánkba látogatott a berlini Invisible Playground alkotócsoport, akiknek célja, hogy a nagyvárosi tereket interaktív, játékos társadalmi élménnyé változtassák. Íme a PLACC Fesztivál hivatalos sajtóanyaga!

Láthatatlan játszótér Budapesten

Egyetlen hatalmas játszótérré alakul át a fővárosi Nyugati tér környéke szeptember 23. és október 2. között a PLACCC Fesztiválon. A berlini Invisible Playground alkotócsoport tagjai a városlakókkal közösen fejlesztenek Budapestre szabott, interaktív utcai játékokat. Gyere és vedd fel a kapcsolatot a földönkívüliekkel, találkozz a zombikkal, szaladj a farkasokkal, táncolj az életedért, járőrözz az utcán, irányítsd az időjárást és találd meg az igaz szerelmet!

Furcsán viselkedő emberek lepik el a fővárosi Nyugati tér környékét szeptember 23. és október 2. között a PLACCC Fesztiválon. Mindannyian a berlini Invisible Playground alkotócsoport Field Office Budapest című programjának résztvevői. A játékosok utópisztikus mikro-világokba csöppennek, amelyek tényekre és kitalációra, félelmekre és vágyakra épülnek. Szabályok, feladatok és utasítások mentén haladnak az utcákon, miközben a jól ismert épületek, tárgyak, emberek egészen más megvilágításba kerülnek, új jelentést kapnak. A naponta látott árusról például könnyen kiderülhet, hogy földönkívüli vagy titkos ügynök. Mindezt azonban kizárólag a beavatottak tudják, a járókelők pedig gyanútlanul statisztálnak nekik.    

Videó az Invisible Playground korábbi városi játékairól: 

Az Invisible Playground alkotócsoport évek óta kísérletezik azzal, hogy intenzív és játékos társadalmi élménnyé változtassa a nagyvárosi terek használatát. A legújabb technológiát ötvözik a gyermekjátékok emlékével, a társasjátékok, a sport és a színház élményével. A végeredmény azonban ennél jóval több. A csoport tagjai heteken keresztül végeznek kutatásokat Budapesten helyi szakértők és művészek bevonásával. Feltérképezik a Nyugati tér környékének épületeit, történeteit, társadalmi és urbanisztikai összefüggéseit. Az információk alapján egyszeri és megismételhetetlen városi játékokat dolgoznak ki, amelyek kizárólag Budapestnek ezen a részén nyernek értelmet.

Az utcai játékokba többféleképpen lehet bekapcsolódni. Lehetsz informátor és megoszthatod saját élményeidet a környékről. A csapat honlapján ( http://fieldofficebudapest.com) kérdésekre válaszolhatsz, és a berlini alkotóknak személyesen is mesélhetsz a Field Office Budapest nevű, kihelyezett irodában a Nyugati téri aluljáróban. A szeptember 25-i tesztnapon kipróbálhatod a készülő városi játékokat és részt vehetsz a tervezésben. A nagy játékhétvégén, szeptember 30-án, október 1-én és 2-án megtudhatod, hogy ötleteid miként váltak a játékok részévé, amelyeket bárki kipróbálhat a PLACCC Fesztiválon. 

Részletek: www.placcc.hu

Címkék: programajánló