Fehér könyv, avagy az 50 legsúlyosabb hiba Budapest Örökségéből

A Főpolgármesteri Hivatal Fehér könyv címmel adta ki a Budapest örökségének 50 legsúlyosabb hibáját összegyűjtő kiadványt. A könyv célja, hogy bemutassa, a jelenlegi városvezetés milyen helyzetben vette át a Fővárost. 

Összefoglalja az örökségeket és azokat a kockázatokat, amelyek 2006-2010 között alakultak ki és amelyek hatása jelentős a mai napig. Tarlós István ezzel a kiadvánnyal a budapesti lakosságot kívánja informálni, hiszen a könyvben írtak szerint kötelességük közreadni és ismertetni a helyzetet, amelyek a várt eredmények viszonyítási pontjául tudnak szolgálni.

"E kiadványban rögzített tényekkel azt kívánjuk bemutatni, hogy szinte alig van olyan múltbéli projekt, olyan folyamatban lévő fővárosi beruházás, vagy bármilyen megkötött, nagyobb horderejű szerződés, amelynek kapcsán rendben mentek volna a dolgok, illetve ne okozna napjainkban komoly erőfeszítést, hogy ezek összeomlását, vagy a korábban megnyert támogatások időbeli csúszások, vagy szabálytalanságok miatti elveszítését a jogilag arra rendelkezésre álló eljárások megindítása és lefolytatása mellett meg tudjuk akadályozni." (Fehér könyv, 3, 2011)

A könyv 50 ponton keresztül vezeti végig a legsúlyosabb problémákat: a Főváros pénzügyi helyzetét, a városüzemeltetés problémáit, az Uniós társfinanszírozású projektek problémáit, az egészségügy és szociális igazgatás problémáit, a kulturális és turisztikai területek problémáit, a peres eljárások és perképviselet problémáit, valamint a kiemelt projektek problémáit. 

A könyv hangsúlyozza, hogy a budapestiek informálása a cél, ugyanakkor ezt az előző városvezetés által okozott problémákra kihegyezve teszi. A lakosság megszólítása fontos dolog, hiszen a város és a lakói kölcsönösen alakítják egymást, egymással kölcsönhatásban élnek. Fontos a város és a társadalom közötti diskurzus, ugyanakkor felmerült bennem a kérdés, hogy ez milyen formában történjen meg? Szükséges, hogy a városlakók lássák, mi zajlik körülöttük, miben élnek, mi veszi körül őket. De hogyan és milyen mértékben? Az embereknek arra van szüksége, hogy forintra pontosan lássák a városfejlesztési projekteket és azok hibáit? Vagy arra, hogy a mindennapjaikban érezzék a fejlődést? Én az utóbbi mellett teszem le a voksom. Ahhoz, hogy a lakosság használja a várost, éljen benne, a megfelelő környezetet kell biztosítani, nem a hibákra kihegyezett mondatokat. Fontos a visszatekintés, és a konklúziók leszűrése, amely a jövőbeni tervezésben segítségül szolgál, és a lakosság informálása is, de számomra a lakosság bevonása nem itt kezdődik. Bízom benne, hogy a Fehér könyv célja a korábban elkezdett, be nem fejezett projektek konstruktív elemzése. Bízom benne, hogy a lakosság bevonása a városfejlesztése nem csak ennyiből áll. És végül bízom benne, hogy az előző városvezetés hibáinak közreadásán kívül, a város és a lakosság kapcsolatának megerősítése is a jelenlegi városvezetés célja.

A Fehér könyv letölthető a Budapest portálról: http://www.budapest.hu

Címkék: budapest