Koncertlátogatás más otthonában: SzobaSziget @ Nemjuci

Gondolom sokan hallottatok már a SzobaSziget koncertsorozatról, de ha esetleg mégis van olyan, aki számára újdonság, akkor elárulom mi az: egy házi koncert-sorozat, amelynek helyszínei lakások, lakóközösségek közös terei (udvar, gang) vagy házak kertjei Budapesten és környékén, valamint idén már vidéki városokban is. Idén először volt szerencsém jó időben, jó helyen a facebook előtt lenni és jelentkezni a június 20-i Nemjuci koncertre. Azt hiszem ez volt a tökéletes ajándék az államvizsga estéjére.

Már önmagában a koncertsorozat neve figyelemfelkeltő: SzobaSziget. Sziget Fesztivál a szobában? Majdnem. Maga az ötlet önmagában különleges, hiszen a megszokott koncertformától merőben eltérő: nincs tömeg, nem lépnek a lábadra, nincs zaj, mindent remekül hallasz, kedvenc zenészeid közvetlen környezetében lehetsz, sokkal mélyebb a kommunikáció a zenekar és a vendégek között, és egy karnyújtásnyira tőled házi sütemények és italok találhatóak. Teljes a komfort. Németh Jucinak és zenekarának sikerült hétfő este elérni a fesztiválhangulatot: a közönség énekelt, táncolt, ugrált, tehát a lakás paraméterei ellenére koncerthangulat uralkodott, csak mindezt otthonosság érzés vette körül.

De mitől is lengte körül a koncertet a családias, melengető otthonosság-érzés? Attól, hogy a kedves házigazda, annak érdekében, hogy a kedvenc zenekarának koncertjére bulizhasson a saját nappalijában, idegen emberekkel osztotta meg a lakását. Azt a környezetet, amely érzelmileg és kognitív szempontból egyaránt kitüntetett jelentőséggel bír az ember életében. Az otthon azért jelentős, mert egy speciális épített-szociális környezet. A lakótér azáltal válik otthonná, hogy az ember kiterjedt tudással bír a környezetéről, ezáltal jelentéstöbblettel ruházza fel, ahol speciális viselkedésminták vannak jelen és amely hely a személyes identitás része, így tükrözi a fizikai környezetben az egyéni és kulturális szocializációs tapasztalatokat egyaránt (Dúll, 2009). Az otthonban a személyiség és a környezete egymáshoz hasonul, így lesz az intimizált környezet biztonságos háttér. ...és hogy milyen érzés volt egy ilyen környezetben zajló koncerten részt venni?

Amikor megérkeztem a Nagymező utca közelében lévő helyszínre, akkor akár azt is gondolhattam volna, hogy egy romkocsmához közelítek, hiszen ma már Budapesten sok példa van arra, hogy belvárosi házakat és a bennük lévő lakásokat hogyan hasznosítják közösségteremtésre. Utca, belső udvar, lépcső, gang, ajtó és már ott is voltam az előszobában. Igazán akkor érzékeltem, hogy egy lakásban vagyok, amikor a fürdőszobán keresztül jutottam el a hálószobába, ahonnan remek kilátás nyílt a nappaliban lévő koncertre. Azon a fürdőszobán keresztül, ahol a mindennapi készülődéshez fontos kellékek megtalálhatóak, abba a hálószobába, ahol a megágyazott ágyon "sok jó ember kis helyen is elfér" alapon foglalt helyet. Azt gondolom, hogy az ember-környezet összeillés értelmében a koncertlátogatók a környezeti feltételek által sugárzott viselkedésmintázatokat figyelembe véve foglalták el a lakást, alkalmazkodva a környezeti tényezők általi hatásgyakorlásra.

De hogy számomra miért is izgalmas ennyire a SzobaSziget? Sokunk számára annyira természetes, hogy van otthonunk, hogy nem is gondolkozunk azon, hogy milyen szerepet tölt be az életünkben. Érzelmileg megalapozott, jelentés teli kapcsolat az adott hely és az ember között, egy bejósolható, biztonságos hely, ahol az ember kontrollt érez a környezete felett. Egy személyes, zárt világ, amelybe optimális esetben kevesen kapnak betekintést. Persze a kivétel erősíti a szabályt, lásd SzobaSziget! Izgalmas volt látni hogyan válik egy lakás fél nyilvános térré, hogyan válik a hétfő este a lakás és tulajdonosának összeillésében fontos momentummá, hogyan izegnek-mozognak a zenészek és a látogatók a szokatlan térben - vagyis nem szokatlan, hiszen "csak" egy lakás, majdnem olyan mint a miénk, de mivel más intimizált tere, ezért mindenki "tapogatózva" közlekedett.

Szuper koncert, szuper hangulattal egy nem szokványos környezetben. Nem érdemes kihagyni a SzobaSziget koncertjeit, meghatározó élménnyé válnak az ember életében. Aki teheti, üljön sokat a facebook előtt, várja a következő SzobaSziget koncert kiírást és jelentkezzen mihamarabb, megéri! Köszönet a zenekarnak, a házigazdának és a szervezőknek!