Magasvasútból park: átadták High Line második szakaszát

Hogy mi az a High Line? Park a magasban, Manhattanben, New York City-ben. A tíz méteres magasságban elhelyezkedő, négy kilométer hosszúságú parkot a '30-as években épült magasvasút nyomvonalán alakították ki.

A vasút anno a városi közlekedés és a gyárak szállítmányozásának megkönnyítése érdekében épült, ám a '80-as években a vasúti teherszállítás alábbhagyott, amely a High Line vonalát is érintette. A használaton kívüli szerkezet zavarta a városlakókat, hiszen sem esztétikai, sem funkcionális értékkel nem bírt -így elkezdtek lobbizni a lebontásáért. De ezzel egy időben Joshua David és Robert Hammond a vasút megmentéséért kezdett el lobbizni és ennek érdekében 1999-ben megalapították a High Line Baráti Kört. Céljuk a magasvasút megmentése, valamint köztérként való újrahasznosítása volt.

 

A High Line park első szakaszát 2009 júniusában nyitották meg. Sokfunkciós környezetként aposztrofálható, hiszen amellett, hogy exkluzív zöldterületként funkcionál a városban, teret enged a művészeti ágazatoknak is: kiállításoknak, foglalkozásoknak, gyerekprogramok. Mindemellett a High Line a környezeti nevelés fontosságára is felhívja a figyelmet. A környezeti kultúrára nevelésnek azért van fontos szerepe (nem csak) a városok életében, mert segít felhívni a figyelmet a gazdasági, társadalmi és ökológiai összefüggésekre, környezetvédelem iránti elkötelezettségre nevel, valamint a környezettel kapcsolatos új magatartási és életviteli mintákat alakít ki a társadalomban. Tehát a környezeti nevelés fogalmába egyaránt beletartozik a természetes, az épített és a társadalmi környezet.

Azon túl, hogy újrahasznosít, közösségi térként funkcionál és a környezeti nevelésről sem feledkezik meg. Példamutató!

További képek az Inhabitat honlapján!