Alkotó-tér-kép: KÖRBE – Környezetpszichológiai Beszélgetések konferencia

Az ELTE PPK Gazdaság-és Környezetpszichológia Tanszékének Környezetpszichológiai Kutatócsoportja és az MPT Környezetpszichológiai Szekciója szervezésében kerül megrendezésre 2013. november 21-én,  15-20 óra között az ELTE PPK Pszichológiai Intézetében (VI. ker. Budapest, Izabella u. 46.) az Alkotó-tér-kép: KÖRBE – Környezetpszichológiai Beszélgetések konferencia

ELTEmatricanov-01.jpg2013. tavaszán indult útjára hagyományteremtő szándékkal a “KÖRBE - Környezetpszichológiai Beszélgetések” konferencia. A szakmai fórum célja, hogy a környezetpszichológiával foglalkozók és a tudományághoz köthető társterületek képviselői találkozzanak és megismerjék egymás tevékenységét. A KÖRBE tavaszi témája a város, mint kiemelt önmeghatározási tér volt. Az emberek meghatározzák önmagukat, identitásukat maguk és mások számára, vagyis választ adnak a “Ki vagyok én?” kérdésre. Jellemzően a fontos helyeik mentén is teszik ezt - például városi környezetek mentén.

Ősszel tovább folytatjuk - a tavaszi konferencia gondolatmenetéhez is kapcsolódva - a “Ki vagyok én?” kérdés körbejárását. Életünk meghatározó részét alkotják a különböző művészeti területek. Az őszi KÖRBE Alkotó-tér-ké p konferencia a művészeti ágazatok  aspektusából járja körül az önmeghatározás témakörét: a művészet, mint önkifejezési forma mennyire formálja identitásunkat alkotói és befogadói szemszögből? 

Az identitásformáló megközelítéssel párhuzamosan a KÖRBE környezetpszichológiai szempontból vizsgálja meg, hogy mennyire része a tér az alkotásnak. Az alkotás és befogadás folyamatának téri vonatkozásait járjuk körül: a tér, mint alkotói közeg, mint a befogadás tere, és mint az alkotó és a befogadó találkozási helye. Ehhez négy művészeti ágazat jeles képviselőit hívjuk segítségül: képzőművészet, alternatív színház, zene és fotográfia. A képzőművészeti megközelítés a tényleges alkotási folyamatot és alkotóteret, a színházi az alternatív színházi előadások szemszögéből az alkotási és befogadási teret, a zenei az élményszintű, befogadói teret, míg a fotográfiai a kép születését járja körül.

A környezetpszichológia az ember és környezete közötti pszichológiai kapcsolatot vizsgálja. A szervezők szemlélete szerint a fizikai környezet az ember egyenrangú társa, abban az értelemben, hogy a belső, lélektani folyamatokkal együtt, azokkal kölcsönhatásban vesz részt a viselkedés folyamatában.

Időpont: 2013. november 21. - 15.00-20.00

Helyszín: Helyszín: ELTE PPK Pszichológiai Intézetében (VI. ker. Budapest, Izabella u. 46.) 

Facebook esemény: ITT!

KÖRBE: Sokszínűen a művészeti terekről!

Program 

15:00 Megnyitó 
Dúll Andrea 
ELTE PPK Gazdaság-és Környezetpszichológia Tanszék, tanszékvezető

15:10 Alkotó-tér-kép: Bevezetés a művészeti terek világába
Dúll Andrea
ELTE PPK Gazdaság-és Környezetpszichológia Tanszék, tanszékvezető

   16:00 Az alternatív színház téri identitása                                                                                                               Formanek Csaba, Radikális Szabadidő Színház - szakmai vezető, rendező, színész
Hrotkó Heléne, táncművész
Moderátor: Kántor Árpád, ELTE Pszichológiai Doktori Iskola-PhD hallgató, playback színész

16:50 Szünet

17:00 Nemek a képzőművészetben
S. Nagy Katalin, művészettörténész
Kováts Borbála, képzőművész

18:00 CENTRO fotókiállítás megnyitó
Bánlaki Szabolcs, fotográfus

18:30 Szünet, frissítők

19:00 Hang-tér-kép kerekasztal: Hogyan válik láthatóvá a zene a térben?
Péterfy Bori, Péterfy Bori & Love Band
Takáts Eszter, Takáts Eszter Beat Band
Morcz Fruzsina, Zeneipari Hivatal
Moderátor: Juhász Judit, ELTE Pszichológiai Doktori Iskola-PhD hallgató, Városkommunikáció Blog

20:00 Zárszó
Dúll Andrea 
ELTE PPK Gazdaság-és Környezetpszichológia Tanszék, tanszékvezető

A grafikai munkát nagyon köszönjük Tóth Boginak!