Ki az a hülye aki ma nyomtatott lapot indít? Az építészek!

 Két éves előkészület után jelenik meg az Építész Szakkollégium építészeti magazinjának az első száma. Budapesten és Magyarországon a város, az építészet és az emberek viszonya az elmúlt tíz évben radikálisan átalakult. Ennek köszönhetően ha az építészet ugyan nem is, de az építészettel kapcsolatos kérdésfeltevés módja és maguk a kérdések is megváltoztak. Eddig a nyomtatott termékekkel szemben, csupán az online és különösen a blog szféra volt az, amely vegyes minőségben ugyan, de tudta követni ezt az átalakulást. A Strike magazin ezért jött és jöhetett létre, hogy részese és dokumentációs felülete, alakítója és szemlélője legyen a városainkat, építészetünket és különösen az épített környezetünkkel kapcsolatos gondolkodásunkat átformáló időszaknak.

eszak_egesz_nagy.jpg

A félévente megjelenő kétnyelvű tematikus számok lehetőséget adnak, hogy átfogó folyamatokra és jelenségekre világíthasson rá a lap, és elemezhesse ezeket. Az első szám témája a szemét, amely témán belül esszéken, kritikákon, elemzéseken és irodalmi szövegeken keresztül tárul fel a szemét, az építészet, a város és a technológia szorosan és lazán értelmezett kapcsolata.

A lapban többek között Nemes Z. Márió, Szemerey Samu, Bőczén Árpád, Kovács Dániel, Árvai András és Zsámboki Miklós szövegei is megtalálgatóak. Szerepelnek még grafikai munkájukkal továbbá Mondik Noémi és a Fontos Grafikai Stúdió.

eszak_bortio_kozeli.jpg

A bemutató után kerekasztal-beszélgetés kulturális lapok szerkesztőivel. Van-e jövője, van-e piaca a nyomtatott kulturális lapoknak? Ki az a hülye aki ma nyomtatott lapot indít?

Beszélgetnek: Topor Tünde (Artmagazin); Hajdu István (Balkon); Pálos Máté (Prizma)

Moderál: Miklósvölgyi Zsolt

Helyszín és időpont: Művelődési Szint, május 14-e 19:00

Esemény a Facebookon:
https://www.facebook.com/events/155990691239329/

strike_flyer_500.jpg