Pestiborsó, avagy a közösségi kertészkedés új iránya

Unalmassá vált a kerted és megújítanád? Odavagy a high-tech dolgokért vagy csak kertészkednél? Vagy netán nincs is kerted? Akkor íme, egy igazán neked való projekt: a Pestiborsó. Néhány egyetemista úgy döntött, hogy valami különleges dolgot hoz létre: egy szenzoros közösségi kertet. 

pestiborso.jpg

Pestiborsó 2013 márciusában alakult meg az OS Kantine gondozásában működő Budapest Farmers Hacken belül, egyfajta pilot projektként. Céljuk, hogy a város kihasználatlan területein kiskerti növényeket termeljenek, kezdetben borsót. Ehhez a Budapest Farmers Hack egy open source technológiára épülő szenzoros rendszert fejlesztett ki, ami a mért adatokat interneten keresztül továbbítja a felhasználóknak, akik így információkat kapnak a talaj páratartalmáról, a hőmérsékletről és a fényviszonyokról. Ezzel az elültetett növények állapotát is ellenőrizhetik, az adatok vizualizációjával pedig könnyen követhetőek és megérthetőek a terület tulajdonságai. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói Comm-unity nevű csoportja felel a projekt kommunikációjáért valamint ők is lelkes gondozói a kertnek, mint ahogyan a Palota-15 Nonprofit Kft. dolgozói is: a cég biztosította ugyanis a területet, ahol a kezdeményezés megvalósulhatott. Április 12.-én elültetésre kerültek a borsó szemek, sőt néhány hajtás már ki is dugta a fejét a földből. Pár nappal később, április 20-án megtörtént a szenzor telepítése is.

kalodak.jpg
kesz.jpg
A Pestiborsó tagjai meséltek egy kicsit a Városkommunikáció blognak kialakulásukról és motivációjukról:
 

"Pestiborsó projektünk a közösségi kertek elgondolásán alapul. Kezdetben abból indultunk ki, hogy mi a Comm-unity tagjai, mind városban élő, kerttel nem rendelkező fiatalok vagyunk, ugyanakkor vágytunk arra az élményre, hogy saját magunk termelhessünk zöldségeket, kiskerti növényeket és lehetőséget szerettünk volna teremteni mások számára is.

Egyszerre motivál minket a közösségfejlesztése, a technológia és a városi kertészkedés. Fontos számunkra, hogy nem szabad beletörődni a korlátozott lehetőségeinkbe, hiszen összefogással mi magunk is képesek vagyunk alternatívákat kialakítani. Célunk nem egy már meglevő közösségi kerthez való csatlakozás volt, hanem mindenképpen valami újat és sajátosat megvalósítani.

A projekttel kapcsolatban rendkívül pozitív élményeink vannak, mivel igen sikeresnek bizonyult a hármas összefogás: OS Kantine/ Budapest Farmers Hack – Comm-unity – Palota-15 Nonprofit Kft. részéről. Továbbá az is, hogy vegyszermentes - bio élelmiszert termelhetünk, együtt mint BME-s egyetemisták tehetünk egy közösségért és közben jól is érezhetjük magunkat.

Az első jelentős élmény a Pestiborsó életében az április 12.-i BeVetés volt, mikor a kialakított kalodákban feltöltöttük az ágyásokat földdel és elültethettük a borsószemeket. Ezt követte az április 20-án a szenzor beszerelése; ekkor már kidugta a földből a fejét az első hajtásunk. A rendkívüli odafigyelésnek és locsolásnak köszönhetően nem kellett sokat várni a többire sem. A növények napról-napra nagyobbak lesznek és kezdenek egyre inkább borsó palántára hasonlítani. Nagyon örülünk annak, hogy mindenki lelkesen és teljes odaadással végzi a munkáját és alig várjuk már, hogy leszedhessük az első, friss terméseket."

comm-unity.jpg

Képek forrása: http://budapestfarmershack.fictionlab.hu/pestiborso/