Budapest100 – a hétvége fesztiválja – a 100 éves budapesti házak ünnepe

A hétvégén összesen ötven, idén 100 éves budapesti épület várja nyitott kapukkal, házi koncertekkel, piknikkel, fotókiállításokkal és háztörténeti bemutató sétákkal a közönséget a Budapest100  programsorozat keretében.

nol.jpg

A jubiláló épületek között van templom, fürdő, iskola, hotel, erőmű, gyártelep és sok-sok lakóház is. A szervezők miden érdeklődőt invitálnak, hogy csatlakozzanak az önkéntesekhez, a séták vezetőihez és a helyszínen programokat kínáló lakókhoz.

A számos izgalmas program között lesz piknik, kis koncertek, házkiállítás, folyosói séták a pincétől a padlásig, rengeteg történet a 100 éves házakról és érdekes, esetleg híres lakóikról, szörp, gulyás, koncert, bringaszerelés, utazás 100 éves villamoson nosztalgiajeggyel, de még kedvezményes tarifa a 100 éves Főtaxinál is, amely nem csak évszázados székházába szállítja olcsóbban az utasokat.

Idén lesz száz éves egyebek mellett a II. kerületben Márkus Emília színésznő egykori otthona, amely most a Szabó Ervin Könyvtárnak ad helyet, az egykori Britannia és Béke szálló (ma Radisson Blu Béke Hotel), az Igazságügyi Palota épülete, de több egyházi intézmény (fasori református templom, kőbányai Szent László-plébánia, Kazinczy utcai ortodox zsinagóga) is ünnepel a hétvégén.

Épületbejárást tartanak a kelenföldi hőerőműben, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) volt fertőtlenítő intézetében, a Széchenyi-fürdőben és a mozgásjavító intézetben is.
A részletes programokról a Budapest100 honlapján vagy az esemény Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Az eseményt szervező Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2011 áprilisában az OSA Archívum kezdeményezésére szervezte meg először a Budapest100 programot. Akkor 16 ezer ember vett részt a kétnapos eseménysorozaton. Tavaly a lakóházak mellé már 25 intézmény is csatlakozott és 18 ezerre nőtt a látogatók száma.

Forrás: MTI

Fotó: nol.hu