Itt az idő, tegyük színessé szürke városrészeinket!

Ha szürkének és unalmasnak találod azt a környezetet, amiben élsz, a Színes Város Mozgalom országos pályázatának köszönhetően most megváltoztathatod! A mozgalom megszólítja a társadalmat, hogy legyen aktív részese a városok szebbé tételében. Városra fel, gyűjtsük a fotókat az elhanyagolt városrészekről és tegyük szebbé a Színes Város segítségével. Most tehetsz a környezetedért, úgyhogy mától fényképezőgéppel járd az utcákat.

A csoport 2009-ben indította el a tűzfalak és szürke falfelületek legális kiszínesítését. Mostani akciójukban arra buzdítja az embereket, hogy fotózzák le azokat a területeket amelyeket szívesen látnának a Széll Kálmán térhez, vagy a budapesti Városháza Parkhoz hasonló egyedi festéssel átalakítva. A pályázat keretében a civil szervezet vállalja, hogy megszerzik a festéshez szükséges engedélyeket és szponzorációt, majd lehetőségeikhez mérten kiszínesítik a nyertes területet.

"Bárki bármilyen felülettel pályázhat, egy lényeges  szempont van csupán: a helyszínnek, amely a fotón szerepel forgalmas helyen kell lennie" - mondta Flór Péter, a Színes Város titkára, majd hozzátette: "civil  szervezetként szeretnék segíteni abban, hogy az ország akár európai színvonalú falfestményekkel szépüljön, ebbe a munkába kívánjuk bevonni a magyar állampolgárokat."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szervezet titkára elmondta, a Színes Város az ország első és egyik legnagyobb köztérszínesítő szervezeteként eddig tízezer négyzetméter falat festett meg Magyarországon, ezáltal mind a szponzoráció, mind az engedélyeztetés területén nagy tapasztalatra tettek szert, elegendő háttérrel bírnak ahhoz, hogy a lakossággal együttműködve színesíthessék ki az ország bármely pontját Győrtől Debrecenig.

"Rengetegen kerestek meg minket a kezdetek óta azzal, hogy szeretnének velünk festeni. A pályázatot azért találtuk ki, hogy aki szeretne, csatlakozhasson hozzánk" - emelte ki Flór Péter.

A civil szervezet titkár kitért arra is, úgy érzik, Magyarországon sikerült valamit megváltoztatniuk azzal, hogy a köztérszínesítés legális formáját elterjesztették. Középiskolás diákoknak szóló, Pillangóhatás nevű programjuk 2010-ben indult el, amely azóta több díjban és elismerésben is részesült. A programban idén pécsi, zirci, és budapesti diákok vesznek részt, akik három helyszínt festhetnek ki a tanév végén.

A programok mellett a csapat képzőművészei Budapesten folytatják a tűzfalak helyreállítását is, amely a festés mellett már komplett vakolást is jelent, ahogy ez a Damjanich utcai 1000 négyzetméteres falfelületnél is történt. Ennek a projektnek a során az ország egyik legnagyobb tűzfalcsoportját állította helyre, majd színesítette ki a mozgalom.

A pályázatokat szerdától folyamatosan várják a www.szinesvaros.hu oldalon található email címre.

Fotó: Színes Város facebook oldala

Címkék: színes város