Feketére festik majd a nemzeti dohányboltok kirakatát

A hvg.hu-n azt olvastam, hogy „peep show-ra emlékeztetne az új nemzeti dohánybolt”. Elolvasva a cikket azon kezdtem el gondolkozni, hogy ez milyen hatással lesz a magyarországi utcaképekre? Nem szeretnék ebből sem politikai, sem dohányzással kapcsolatos törvényi kérdést csinálni, csupán az érdekel, hogy a városreprezentáció(in)kra ez milyen hatással lesz.

„A törvényjavaslat azt is előírja, hogy kívülről ne lehessen majd belátni, hogy bent mit árulnak, „csak az üzlethelyiségbe lépve”. Dohányfüstüvegfalat, feketére festett vagy kitapétázott kirakatokat kell majd elképzelnünk, amire talán kikerül majd a 18+ felirat is. És a beltartalmon túl a neve fogja majd megkülönböztetni a peep show-któl, mivel kötelezően nemzeti dohányboltnak kell majd hívni.” (hvg.hu)

Milyen hatással lesz ez a városképre? A szép épületek és szép kirakatok között lesz néhol egy-egy fekete doboz? Amiről csak akkor tudja meg az ember, hogy mit rejt, ha bemegy? Mit kommunikál majd ez a turistáknak, akik nézegetve a főváros nevezetességeit, szemben találják magukat letapétázott kirakatokkal?

Mit üzen ez majd a magyar társadalomnak és a turistáknak? Tényleg ekkora bűn dohányozni, hogy egy lesötétített dobozba kell annak bemenni-e annak, aki el szeretne szívni egy szál cigarettát? Nem kételkedem, lehet, hogy lesz ennek egy elrettentő hatása és nem szívesen mennek majd be az emberek oda, de szerintem ezzel együtt egy megbélyegző hatása is lesz…

Kinek lesz majd kedve elsétálni egy elsötétített doboz mellett? Azáltal, hogy láthatatlanná tesszük, már nem is fog létezni a jelenség? A dohányzó társadalom? Akik ki vannak küldve az utcára pöfékelni, tehát pont, hogy jól láthatóvá vannak téve - az ehhez szükséges eszköz vásárlását pedig eldugjuk? Számomra ez kicsit ellentmondásos. Valamint számomra az is ellentmondásos, hogy egy „kategóriába” kerül a peep-show-k kirakatával.

Én kíváncsian várom, hogy ez az ötlet tényleg megvalósul-e és hogy milyen érvek szólnak mellette és ellene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(via bardia.khorsidian)

Címkék: dohányázs