Zöld útvonal: várakozás a buszmegállóban Latin-Amerikai módra

A BASURAMA csapat, többedmagával létrehozott egy zöld megállót Puerto Ricoban, ami azokra a típusú közterekre fókuszál, amelyek várakozásra szolgálnak. Céljuk volt arra felhívni a figyelmet, hogy a buszmegállók nyilvános társadalmi terek, amelyek magukban hordozzák a szociális tevékenységek lehetőségét.

Háttér

Puerto Ricoban hatalmas mennyiségű szemét halmozódik fel nap mint nap, a világon az egyik legmagasabb az átlagos napi szeméttermelés. A fogyasztói társadalom által okozta probléma nincs megfelelően kezelve, a hulladékgazdálkodási rendszer nincs kidolgozva. A másik nagy probléma, hogy nincsen hatékonyan működő közlekedési rendszer az államban. Akinek nincs autója vagy motorja, az rengeteg időt tölt a buszmegállókban, hiszen a közlekedési eszközök abszolút nincsenek összehangolva egymással. Ráadásul sokszor azt sem tudják mennyi ideig kell várni. Erre a probléma szerette volna felhívni a egy kreatív csapat a figyelmet. Céljuk volt, hogy ez az elvesztegetett időhasználat ne maradjon természetes - tehát az idő kihasználásának jobb módja a buszmegállókban, mint nyilvános terekben.

Project

Egy kutatás és annak gyakorlati változata valósult meg ebben a projektben, amely szintén azt erősíti meg, hogy a társadalmi problémának a kezelése volt a célja, nem csupán egy egyszeri köztéri installáció létrehozása. A tömegközlekedési hálózat fő eleme a busz, így azokat a buszcsomópontokat keresték meg, amelyeket a leginkább használnak az ott élő emberek. A csomóponti környékeken tanulmányozták és dokumentálták az utca rendszerét, a köztér-használati szokásokat, a kommunikációs rendszert, valamint hogy ezek a pontok hogyan épülnek be az infrastrukturális hálózatba és a környezetbe.

"Várakozás a buszra -öt megálló". Ez lett a mottó. A buszra várakozás hogyan lehet jó dolog? Hogyan lehet kellemesen, hasznosan eltölteni az időt? Ezekre és ilyen kérdésekre keresték a választ. Ebben helyi művészeti csoportok közreműködését kérték, hiszen fontos, hogy ők is aktív szerepet vállaljanak társadalmi-és kulturális kontextusban. egyaránt. Közös gondolkodással és együttműködésükkel létrehozták az alternatív szociális életteret, ahol lehetőség nyílik olvasásra, zenehallgatásra, előadások megtartására, stb. 

Különböző eseményekkel hívták fel az emberek figyelmét arra, hogy bár elvileg a megálló a haladásunk egy pontja, amelyet nem önként választunk, annak ellenére ha már ott vagyunk, ne vesztegessük el feleslegesen az időnket. Volt közösségi installáció építés, színi társulat előadása, közösségi kertépítés, kényelmes ülőbútorok elhelyezése, ötletbörze, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy akár egy buszmegálló is teret enged annak, hogy az emberek megosszák egymással ötleteiket és gondolataikat, valamint "Street Breakfast" amivel vissza akarták juttatni az emberek fejébe a köztér-az élet-a társadalmi interakció fogalmait.

A projektben részt vett a spanyolországi San Juah, a Museum of Art Contempoáneo, a CiudadLab és diákok a Puerto Rico-i Műszaki Egetemről. (via Basurama.org)