Megújult Szentendre belvárosa

Európai Uniós támogatásnak köszönhetően megszépült és új funkciókkal szerelkezett fel Szentendre belvárosa. A változásokról Kocsis Gáspár építész számolt be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón és helyszín körbejáráson. A felújítás során a műemlék épületek építészeti értékének megőrzése fontos volt, valamint kiemelt hangsúlyt kapott az akadálymentesítés és a közterek. A célkitűzések közé tartozik, hogy a szentendrei művészek alkotásaival reprezentálják a szuvenír boltok a várost, valamint hogy a közterek használata még inkább szerves része legyen a város életének.

A múlt és a jelen úgy egyesül, hogy a megújuló Tourinform iroda belső kertje olyan közösségi kertté lesz alakítva, amely a Szentendrére jellemző növényeket foglalja magába. Maga az iroda közösségi funkciókkal lesz felszerelve és látogatóbarát szerepeket ölt magára: az úti könyvek mellett egy szabad könyvespolc létrehozása is cél, kerti szimpózium létrehozása, padok és asztalok beillesztése. Az odalátogatók teljes betekintés nyernek Szentendre életébe. 

A sajtóanyagot és a képeket a tovább gomb megnyomásával tudod megnézni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

A szigorú műemlékvédelmi szabályokhoz való alkalmazkodás volt az egyik legnagyobb kihívás Szentendre történelmi belvárosának rekonstrukciója során - mondta Kocsis Gáspár építész szerdán, amikor újságíróknak bemutatta az új épületeket.

Az egymilliárd forintot meghaladó, európai uniós támogatással megvalósuló programnak köszönhetően egyebek mellett megszépült és új funkciókkal bővült három műemlék épület, a MűvészetMalom, a Fő téri vendégház és a Tourinform Iroda. Az óvárosban zajló felújítások 2011 tavaszán kezdődtek, a munkához az unió 900 millió forint támogatást nyújtott.

A felújítás során sikerült megőrizni építészeti értékeket, emellett az akadálymentesítést is meg tudtuk valósítani - mondta az építész, aki fontosnak tartotta azt is, hogy az épületek széles kapukkal "kapcsolódnak a városhoz", belső, növényekkel díszített udvaruk szerinte akár kamaraelőadások tartására is alkalmasak. A Tourinform Iroda - akárcsak az újjászülető MűvészetMalom - két oldalával kötődik a külső terekhez, miáltal "az utcán sétálók számára is nyitottá válnak a belső udvarok". Az új épületszárnnyal és funkciókkal bővülő MűvészetMalomban közel ezer négyzetméternyi belső kertet hoztak létre, és a kiállítóhelynek mind a kertje, mind az újonnan létrejövő tetőterasza megközelíthető az utcáról.

A Tourinform Iroda a város főutcájának számító Dumtsa Jenő utcában az átadás után idegenforgalmi centrum szerepét tölt majd be, de egyben megjeleníti Szentendre hagyományait és értékeit is - mondta Hidegkuti Dorottya, a Szentendre és Térsége TDM Iroda marketingmunkatársa. A kibővült épületben helyet kapnak a helyi termékek, ajándékboltjában egyedi kivitelezésű, a városhoz kötődő tárgyakat árusítanak majd, de elérhetők lesznek a szentendrei alkotók műveit bemutató albumok is. Különleges kertjében olyan, Szentendrére jellemző növények találhatók majd, mint a szamócafa, a szentendrei rózsa, a mályva, a pacsnirózsa vagy a szentendrei piszke.

A TDM munkatársa szerint a még zajló beruházáshoz kapcsolódik a december végéig látható Public Art nevű szabad téri kiállítás is, melynek keretében szentendrei művészek reflektálnak alkotásaikkal a város megújulására. Bihon Győző Pannó című festménye a Lázár cár téren, míg Jassó Sándor és Borbás Péter Nézőpont című alkotása a Fő téren, illetve a Dumtsa Jenő utca és a Péter-Pál utca sarkán látható.

A belváros rehabilitációja a befejezéshez közeledik, a hivatalos átadásra várhatóan 2012 tavaszán kerül sor.